Cancerstudier i Sverige som nås via RCC:s webbplats, vänder sig framför allt till läkare inom hälso- och sjukvården som möter cancerpatienter. Genom att samla alla cancerstudier i Sverige på ett ställe hoppas RCC att underlätta rekrytering och inkludering av patienter i studier.

– Dels är det bra för sjukvården. Man får lätt en överblick över alla studier som pågår, både på det egna sjukhuset och på andra sjukhus dit man kan remittera sina patienter. Men det är också bra för patienter och närstående, som kan hitta studier och sedan diskutera detta med sin läkare, säger Kerstin Granberg, projektledare för Cancerstudier i Sverige.

Rikstäckande databas har saknats

Det har länge funnits ett behov inom cancervården av rikstäckande och sammanhållen information om pågående kliniska studier. Det finns visserligen internationella databaser över studier, men de ger ingen komplett bild av vilka svenska sjukhus som deltar i en studie. Dessa databaser är också riktade till vårdgivare och till läkemedelsindustrin, och patienter kan ha svårt att hitta studier och ta till sig informationen.

Även om Cancerstudier i Sverige främst riktas till vårdgivare är den samtidigt utformad så att patienter och närstående ska kunna söka efter och kunna ta till sig information om pågående studier. Det är möjligt att söka efter en särskild diagnos, namn på studien, eller efter alla studier vid ett specifikt sjukhus.

Pågående rekrytering

En viktig avgränsning är att endast studier som har pågående rekrytering av patienter visas på Cancerstudier i Sverige. Detta eftersom syftet är att underlätta för vården att inkludera patienter. Det ger också mer jämlika möjligheter för patienter att delta i studier i hela landet.

– Vi hoppas även att forskarsamhället ska dra nytta av webbplatsen. Databasen kan stimulera till olika samarbeten mellan forskare, säger Kerstin Granberg.

Målet är att Cancerstudier i Sverige ska vara heltäckande. Vid lanseringen saknas en del studier, som kommer att läggas till sedan ansvariga prövare gett klartecken. Cancerstudier i Sverige är ett samarbetsprojekt mellan RCC i Samverkan och Nätverket för universitetssjukhusens prövningsenheter inom onkologi, (NASTRO).