Schweiz är som icke-EU-land det mest framgångsrika på innovation och utveckling inom alla branscher i Europa. Av EU-länderna är Sverige bäst, följt av Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. Sverige är bra på bland annat utbildningsnivåer, digital kompetens och internationell vetenskaplig sampublicering.

Femton EU-nationer har gjort stora framsteg om man jämför med förra året, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Litauen, Malta, Nederländerna, Österrike och Storbritannien är de länder som tagit störst kliv framåt inom området innovation sedan den senaste mätningen.

The European Innovation Scoreboard, EIS, mäter innovationskraften i de olika länderna genom att jämföra bland annat antalet patentansökningar, utbildningsnivåer, digital kompetens, entreprenörskap och möjligheten till offentlig-privat finansiering. The Regional Innovation Scoreboard, RIS, mäter innovationsförmågan i 220 regioner i 22 av EU-länderna och även i Norge, Schweiz och Serbien. Båda mätningarna avser samtliga branscher.

Europa tappar mark

Även om Europas innovationsförmåga förbättrats något gentemot USA och Kanada så tappar EU mark mot Sydkorea och Japan som är världsledande. Kina är på frammarsch och närmar sig EU när det gäller innovationskraft.

– Industrin inom EU fortsätter att vara innovativ men halkar efter de globala innovationsledarna. I dessa tider av globalisering och snabb teknisk utveckling, är innovation grunden för våra medborgares välstånd och för den europeiska ekonomin totalt, säger Elzbieta Bienkowska, kommissionär för europeiskt entreprenörskap, i ett uttalande.

Också Carlos Moedas, kommissionär för forskning, vetenskap och innovation, kommenterar den senaste rankningen från EIS och RIS:

– Mer kan göras för att stärka utvecklingen inom forskning och innovation. Det är därför vi nu ökar stödet till nyskapande innovatörer genom pilotverksamheten European Innovation Council inom EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, säger han.

Som EU-land är Sverige alltså ledande, framförallt tack vare forskningsklustren i Stockholm och Öresundsregionen, framgår av RIS-rapporten. Andra framgångsrika forskningskluster i Europa är sydöstra Storbritannien, Prag i Tjeckien, Bratislava i Slovakien och Baskien i Spanien.

Under de kommande två åren väntas innovationskraften i Europa växa med två procent enligt rapporterna från EU-kommissionen.