Den som föreläser, forskar, gör en utredning eller deltar i något annat samarbete med läkemedelsföretag ersätts för sin insats. Formerna för detta regleras i enlighet med samarbetsavtal mellan branschen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Nu tas nästa steg i och med att dessa ersättningar ska redovisas offentligt. Senast den 1 juli 2016 kommer företagen att publicera information om ersättningar till sjukvårdspersonal och sjukvårdsorganisationer som har betalats ut under 2015. Under 2017 ska sedan motsvarande information publiceras om ersättningar som betalats ut under 2016, och så vidare. Detta gäller i alla länder där medlemmar i EFPIA, paraplyorganisationen för läkemedelsföretag i Europa, är verksamma. I Sverige publiceras uppgifterna i LIF:s samarbetsdatabas. Mer information finns här.

Ville se enhetliga regler

Rikard Pellas
Rikard Pellas

Bakgrunden till diskussionen som ledde fram till att koden antogs på Europanivå av EFPIA var att några länder började stifta lagar om öppen redovisning. – Det började i USA i och med den så kallade ”Sunshine Act”. Därefter uppstod en efterfrågan i europeiska länder som via lagstiftning eller egenåtgärdssystem mötte denna efterfrågan, till exempel Frankrike och Nederländerna. Olika regler riskerar att leda till en svårhanterlig situation och det blev en väckarklocka för att ta fram enhetliga regler för Europa, säger Rikard Pellas, som arbetar med etikfrågor på LIF – de forskande läkemedelsföretagen. Diskussionerna inom EFPIA resulterade i en så kallad Disclosure Code som nu genomförs samtidigt i hela Europa.

Vad ska publiceras?

Koden och mallen för redovisningen är densamma i alla länder. Områden som omfattas av koden är donationer, sponsring, kongresser, konsultationer, föreläsningar, forskning och utveckling. Eftersom nationella regler om vad som är tillåtet eller ej kan variera kommer redovisningen att se olika ut. I Sverige är det till exempel inte längre tillåtet för företagen att delfinansiera kongressresor och därför kommer den kolumnen i redovisningen att vara tom för Sverige. Men samma kolumn kan innehålla uppgifter i andra länder där sådan ersättning är tillåten. Vilka ersättningar publiceras? Redovisas om ett företag bjuder på lunch eller middag i samband med någon aktivitet? – All ersättning för till exempel en konsultation ska deklareras oavsett om ersättningen består av en betald resa, övernattning eller arvode. Däremot redovisas inte luncher och middagar då de är välreglerade och måttfulla, det vill säga att värdet inte överstiger 250 kronor för en lunch eller 700 kronor för en middag, säger Rikard Pellas.

Medgivande krävs

LIF skickade information om nyordningen i ett brev till alla läkare i Sverige i september 2014. Eftersom uppgifterna berörs av PUL, Personuppgiftslagen, måste enskilda ge sitt skriftliga medgivande till att de publiceras. Uppgifter för personer som inte lämnat ett medgivande kommer att presenteras aggregerat på landsnivå, det vill säga hur många personer det är i Sverige per företag och den totalsumma de fått. – Förhoppningsvis kommer flertalet att medge publicering och vi ligger bra till i Sverige jämfört med övriga Europa. Vi har en tradition av samarbete, transparens och öppenhet. Dessutom stödjer Läkarförbundet och Vårdförbundet initiativet, säger Rikard Pellas.

Öppet redovisat samarbete gynnar alla

Om ersättningar ges till en enskild person (läkare, sjuksköterska, apotekare etc) redovisas personen i koden. Men om personen agerar i tjänsten och ersättningen exempelvis går till dennes klinik redovisas klinikens namn i stället. Rikard Pellas vill se att sjukvården och verksamhetschefer gör tydliga markeringar om att samarbete med företagen är viktigt. – Samarbete är bra och det är tydligt välreglerat och transparent. Det är naturligt att man får en skälig ersättning för ett uppdrag och att uppgifterna publiceras är en del av öppenheten. Varken sjukvården eller företagen har något att dölja – samarbetet gagnar alla, säger han.