Överenskommelsen är den första av sitt slag mellan läkemedelsbranschen och djursjukvården och ansluter till den tradition av samverkansöverenskommelser som länge funnits på humansidan mellan läkemedelsföretag och hälso- och sjukvårdspersonal (s.k. SKL-överenskommelsen). Det nya etiska regelverket för umgänget med djursjukvården samlas i skriften Vet&Etikett som utgör ett särtryck ur LER.

Rikard Pellas, Compliance Officer, LIF
Rikard Pellas, Compliance Officer, LIF

– Det är mycket positivt att vi nu kunnat träffa en överenskommelse med djursjukvården på samma sätt som vi tidigare gjort inom hälso- och sjukvården. Det innebär att vi nu har ett mer heltäckande etiskt regelverk för de relationer som läkemedelsföretag behöver ha med omvärlden kring sina produkter, säger Rikard Pellas, compliance officer på LIF – de forskande läkemedelsföretagen.

Vet&Etikett består av två kapitel. Det första sammanfattar nationella och internationella rättsliga regler om läkemedelsföretagens ansvar för information om veterinärmedicinska läkemedel. Det andra kapitlet utgörs av en överenskommelse om samverkansregler som träffats mellan LIF, Sveriges Lantbruksuniversitet, Jordbruksverket/Distriktsveterinärerna, och Gård & Djurhälsan i Sverige AB. Dessutom har SLA Svensk Djursjukvård beslutat att införa efterlevnad av samverkansreglerna som en del av sitt kvalitetssigill.

– Liksom inom sjukvårdsområdet är det viktigt för utvecklingen av såväl djursjukvården som läkemedelsföretagen att vi kan värna ett förtroendefullt samarbete. Nu har vi tydliga regler för denna samverkan. LIF har förvisso sedan 2007 haft egna etiska regler för umgänget med djursjukvården, men nu har vi en överenskommelse med aktörer inom djursjukvården där varje part tar ansvar för reglerna, säger Rikard Pellas.

Överenskommelsen tar bland annat upp vad som gäller när ett läkemedelsföretag ger produktinformation till personal inom djursjukvården, vad som gäller för olika typer av sammankomster som olika utbildningar, samt regler för hur exempelvis ekonomiskt stöd av ett möte får gå till. Härtill regler för konsultation samt regler för gåvor, hjälpmedel och läkemedelsprover.

Även om merparten av djursjukvården omfattas finns en del aktörer som än så länge står utanför överenskommelsen. LIF uppmanar de aktörer som inte omfattas att ansluta sig till överenskommelsen via hängavtal. Överenskommelsen ska följas upp en gång per år och ska vid behov justeras.