I Öresundsregionen finns hundratals forskargrupper och företag med fokus på cancer. Men många av dem känner inte alls till varandra. Därför startades MVA Oncology Network.

Professor Carl Borrebaeck, ansvarig för det strategiska forskningscentret CREATE Health i Lund
Professor Carl Borrebaeck, ansvarig för det strategiska forskningscentret CREATE Health i Lund

– Det behövs absolut. När jag träffar bolag i Skåne kan jag få höra att de siktar på ett samarbete med någon i San Diego, och så säger jag "men det finns ju ett bolag i Köpenhamn som sysslar med det där?". Och då har de inte haft en aning om det, säger professor Carl Borrebaeck, ansvarig för det strategiska forskningscentret CREATE Health i Lund.

Det är han som tillsammans med Köpenhamnsprofessorn Nils Brünner tagit initiativ till nätverket, som nu drivs av medlemsorganisationen Medicon Valley Alliance. CREATE Health arbetar med translationell cancerforskning, och Carl Borrebaeck är styrelsemedlem i flera företag och serieentreprenören bakom bland andra bolagen BioInvent, Alligator Bioscience, Immunovia och SenzaGen.

Stort intresse från näringslivet

MVA Oncology Network kallar sig för ett professionellt och socialt nätverk, och tanken är just att medlemmarna genom att lära känna varandra socialt och få inblick i varandras arbete ska hitta möjligheter att samverka.

Helen Pettersson, MVA:s ansvariga för nätverket.
Helen Pettersson, MVA:s ansvariga för nätverket.

Helen Pettersson, MVA:s ansvariga för nätverket, konstaterar att flera av MVA:s medlemmar hade vittnat om att det inte fanns en naturlig plattform för att interagera inom onkologi över Sundet. Nätverket siktar in sig på beslutsfattare inom näringsliv, akademi och vård.

– Hittills har vi haft två möten, och när så är möjligt vill vi hålla dem hos medlemmarna själva så att det få se varandras lokaler och verksamheter, säger Helen Pettersson.
Uppslutningen har varit god från båda sidor Sundet, men med övervikt mot näringslivet. Intresset verkar nu öka även från akademin, medan vårdpersonalen fortfarande är svår att locka till mötena. Helen Pettersson tror att tidspressen i vården är en viktig förklaring.

Små bolag behöver gå samman

Mötena är öppna för alla medlemmar i MVA. Företag eller organisationer som inte är medlemmar är välkomna att delta i ett onkologimöte på prov. Vill de gå fler gånger, får de teckna medlemskap.

– Öresundsregionen är en liten geografisk yta med många Life Science-aktörer. Vi behöver verkligen samverka för att exempelvis kunna genomföra bra kliniska studier, men också för att hävda oss globalt, säger Helen Pettersson.

Hon får medhåll av Carl Borrebaeck.

– Stockholm har en mycket högre profil inom Life Science just för att de är Stockholm. Men rent krasst har vi i Öreundsregionen ett större utbud av det mesta, om vi bara utnyttjar det. Det skulle vara värdefullt att bli fokalpunkt för Life Science i Skandinavien. Då börjar vi dra hit investeringar, som sedan genererar fler investeringar.

Carl Borrebaeck konstaterar att han "som vanligt skulle vilja att det gick tusen gånger fortare" men att han ändå är nöjd med att intresset visat sig så stort för nätverket hittills.

– Det största problemet för uppstartsbolag inom Life Science är att de är för små och underfinansierade. De behöver hitta andra aktörer, kanske på andra sidan Sundet, och gå ihop med dem. Vi satsar på att få se ett nytt Astra eller Genmab här nere! Om det här nätverket direkt kan leda till en enda sammanslagning, ett uppköp mellan två bolag i regionen, så vore det en fantastisk framgång, säger Carl Borrebaeck.