Mötet mellan ledande tjänstemän, forskare och politiker från Region Skåne och företagen präglades av en gemensam syn på att Skåne redan har en stark ställning inom Life Science, men också av att samarbetet mellan företagen och regionen ska fördjupas ytterligare (se seminariet i efterhand här).

Från politiskt håll var företrädarna från majoriteten och oppositionen överens om att Life Science är en framtidsbransch för regionen och att det egentligen inte finns några politiska åsiktsskillnader i synen på samarbete mellan regionen och företagen.

– Jag tycker att industrin i Skåne och Öresundsregionen verkligen är på, och det är bra att vi från vårt håll är tydliga med att vi vill ha med industrin. Drivkraften att komma framåt är stor. Vi har ju också ett tätt samarbete med Danmark och det ska vi använda på bästa möjliga sätt, sade Anna Jähnke (M), ordförande för Regionala utvecklingsnämnden.

Anna-Lena Hogerud (S), andre vice ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, lyfte fram att de hinder som fortfarande finns inom hälsodataområdet behöver adresseras på nationell nivå:

– Det är fortfarande bekymmersamt när det gäller tillgång till, och att dela uppgifter i register. Det är en önskan jag har uppåt statens håll, att den lagstiftningen borde man kunna fixa till, sade Anna-Lena Hogerud.

Ett viktigt område är att öka den företagsinitierade kliniska forskningen inom hälso- och sjukvården. Här pågår ett gemensamt uppdrag för Regional utveckling, Hälso- och sjukvårdsstyrning och Skånes universitetssjukhus att ta fram en tydlig handlingsplan för hur klinisk forskning kan stärkas.

– Vi vill bygga vidare på det goda arbete som gjorts tidigare och skapa en långsiktigt hållbar struktur för klinisk forskning, och i det ligger ju också en öppen dialog med näringslivet och att skapa en väg in för forskning, sade Daniel Kronmann, enhetschef Innovation och entreprenörskap, Regional utveckling.

Stefan Jovinge, som nyligen tillträtt som forskningschef för Skånes universitetssjukhus, SUS, efter att ha jobbat i liknande positioner i USA, pekade på den internationella trenden av minskad klinisk forskning och menade att det kommer bli allt viktigare med kraftsamling och att prioritera det man är riktigt bra på. Skapandet av ett centrum för forskning kring avancerade terapier inom SUS är ett sådant exempel. Och ett nära samarbete med företagen lokalt i Skåne är en väg till mer internationell forskning, menade han.

– Vi kan gå samman med industrin lokalt för att torgföra oss mot industrin internationellt. Våra lokala industripartners är våra ambassadörer för att vi ska utvecklas som clinical trial site, sade Stefan Jovinge.

Ett konkret exempel på ett forskningsområde att kraftsamla kring där Skåne redan är ledande gavs under seminariet av Oskar Hansson, professor i neurologi och internationellt ledande forskare inom Alzheimers sjukdom. Han har bland annat lett en mycket uppmärksammad internationell studie kring att ett blodprov i kombination med enkla kognitiva tester kan förutspå risken för att patienter ska drabbas av Alzheimers. Samtidigt kommer läkemedelsutvecklingen allt närmare målet att få fram effektiva behandlingar som kan sättas in tidigt i sjukdomsförloppet innan nervcellerna skadas.

– Här har vi ett gyllene tillfälle i Skåne. Vi har den akademiska forskningen, och vi har kontakter med många av de här läkemedelsbolagen för att kunna bidra till att stoppa sjukdomen. En framtidsvision är att man kan screena i primärvården med blodproven, skicka in patienter till minneskliniker för att verifiera diagnosen, och sedan sätta in de sjukdomsmodifierande läkemedel som nu är på gång, sade Oskar Hansson.

Jeanette Karlsson, ordförande för Lif Södra, menade att fortsatt nära samverkan mellan företagen och regionen är helt avgörande för att den positiva utvecklingen för Life Science-branschen i Skåne ska fortsätta och ytterligare stärkas.

– Jag tar med mig vikten av att vi inom företagen och regionen fortsätter att samverka kring de här viktiga frågorna, och att vi inom Life Science-branschen kan göra mer för att komma fram med konkreta förslag till fördjupat samarbete, sade Jeanette Karlsson.