Lina Sörvik är chef för cellodling av rekombinanta läkemedel på Octapharma.

Det finns ambitioner på högsta politiska nivå om att Sverige ska vara ett bra land för läkemedelsproduktion. Och globala företag som Pfizer, AstraZeneca och GE Healthcare satsar på produktion i Sverige. En tydlig profil är biologiska läkemedel och det gäller även för det svenskägda familjeföretaget Octapharma som bland annat tillverkar proteinbaserade läkemedel med blodplasma som en viktig råvara. Den svenska fabriken ligger inte, som man annars kanske kunde tro, i glesbygd utan på Kungsholmen mitt i Stockholm.

Sju av företagets åtta läkemedel som tillverkas i Stockholm baseras på plasma. Råvaran kommer från landstingens blodcentraler och egna donationscentra. Det åttonde läkemedlet tillverkas i stället av celler från en human cellinje i bioreaktorer. Lina Sörvik är sedan fem år chef för cellodlingen men har tidigare arbetat med läkemedlet även under utvecklingsfasen.

– Det är ett läkemedel som framställs med så kallad rekombinant teknik som ges till blödarsjuka personer. Det gör att deras blod kan koagulera och de kan leva ett i övrigt normalt liv. Utan denna typ av läkemedel riskerar en person med hemofili att handikappas i tidig ålder med begränsade möjligheter till ett socialt eller yrkesverksamt liv, säger Lina Sörvik.

En fördel med att tillverka läkemedlet i egna bioreaktorer är att man slipper riskera brist på plasma från blodgivare. En annan fördel är att man får en råvara som inte bär med sig ett "arv" som blodprodukter kan göra. Kraven på säkerheten är höga och säkerhetskontrollerna rigorösa så att man idag slipper tragedier som förekom på tidigt 1980-tal där människor smittades med hiv eller hepatit C efter blodtransfusioner eller behandling med blodplasmabaserade läkemedel. En tredje fördel är att produkten tycks accepteras förhållandevis väl av patientens immunförsvar vilket annars kan orsaka besvär för tidigare obehandlade patienter i form av inhibitorer, säger Lina Sörvik.

I framtiden räknar Lina Sörvik med att Octapharma kommer att utveckla fler produkter från cellinjer, i och med att det finns flera fördelar, som nämnts ovan, med en sådan produktion.

– Vi vill profilera produktion från cellinjer, framför allt vid vår anläggning i Stockholm. Vi har ytterligare en produkt på väg ut och andra rekombinanta produkter i vår forskningspipeline. Sedan kommer vi inte att kunna producera alla proteiner som finns i blodplasma med hjälp av rekombinant teknik.

Teknisk kompetens krävs

Eftersom det rör sig om en tekniskt avancerad produktion ställs krav på teknisk kompetens hos de som arbetar med framställning av läkemedlen. Utbildningsbakgrunden är varierande från gymnasiebakgrund till disputerade. Särskilt inom den rekombinanta cellinjeproduktionen är det värdefullt med en vetenskaplig bakgrund.

Lina Sörvik är civilingenjör från KTH med inriktning mot bioteknik. Hon har tidigare arbetat med proteinforskning på AstraZeneca i Södertälje och på Octapharma sedan 2009.

– AstraZeneca är ett stort företag och forskningen blir då en liten del långt bort när ledningen sitter i USA. Det var ett arbete långt ifrån slutprodukt en. När jag kom till Octapharma var jag med på resan från utveckling fram till lansering av färdig produkt. Det är häftigt att känna att det jag levererar ger patienter ett fortsatt normalt liv.

– Att jobba med tillverkning och i ett mindre bolag är givande för mig. Att verksamheten expanderar och växer snabbt är ännu ett plus – från i början var vi sex personer i min grupp och nu 22. Under nästa år räknar jag med att vi kommer att expandera ytterligare på avdelningen och bli ännu fler. Så jag känner mig verkligen inte färdig med företaget efter snart nio år. Jag har utvecklats tillsammans med processen och produkten, säger Lina Sörvik.

Eftersom hon idag är chef står hon inte dagligen i tillverkningen, men om några är sjuka hoppar hon gärna in.

– Det känns bra för jag kan produktionen. Dessutom är det lättare som chef att planera verksamheten när man känner den väl.

Uppskalning först, effektivisering sedan

I en forskningsbaserad verksamhet under uppskalning står inte effektivisering, så kallad LEAN produktionsplanering, i fokus så som det är i mer rutinmässig produktion. Visserligen ingår effektivisering men det är viktigare med uppskalning av anläggningen.

Effektivisering handlar även om miljö. Tillverkningen sker mitt i landets huvudstad – innebär det särskilt hårda miljökrav?

– Nej, vi lever med samma krav som en läkemedelsfabrik som ligger långt från människors bostäder. Vi har inga kemiska synteser och har god kontroll på vårt avfall. Det som släpps ut från våra skorstenar kopplade till vår rutinproduktion är ren ånga som kan se ut som en vit rök när det är kallt. Men visst händer det att människor undrar över röken. Processavloppsvattnet kontrolleras och pH-justeras innan det går vidare till ett kommunalt reningsverk.

Sveriges framsidor

Tillverkning av läkemedel sker i en tuff internationell konkurrens. Att Sverige historiskt haft en hög vetenskaplig standard och forskningsmiljö var ett skäl när företaget valde att bland annat tillverka sina produkter i Sverige, när Octapharma köpte plasmaenheten från Biovitrum. I köpet medföljde kompetens och processer som härstammade från Kabi och Pharmacia.

– Vi har hög kompetens och globalt sett är biotekniken ganska ny. Det är en smal bransch och det tar tid att bygga upp kompetens. Andra länder satsar också stort, men jag tror att framtiden är ljus för produktion av biologiska läkemedel i Sverige. Ett exempel är att vi är flera företag som är med och driver en ny eftergymnasial yrkesutbildning för läkemedelstekniker i landet. En sådan nischad utbildning gynnar alla företag i branschen, säger Lina Sörvik.

I och med att kunskap finns i Sverige kan Sverige återta ett rykte som ett ledande land för både forskning, vetenskap, utveckling och produktion av läkemedel.

– Det är en mycket spännande bransch att jobba i, och det tror jag många kollegor också tycker. Det är tillfredsställande att man tillverkar något som gör att personer kan leva ett normalt liv. Jag tror att alla som jobbar med läkemedel brinner för det. Det är roligt att gå till jobbet varje dag och göra gott för andra människor, säger Lina Sörvik.