Anders Blanck

Jag skrev häromdagen ett brev till socialminister Annika Strandhäll. LIF vill träffa henne för att diskutera hur regeringen och läkemedelsföretagen kan samverka i särskilda satsningar som ger svårt sjuka patienter största möjliga medicinska nytta, samtidigt som insatserna stärker Sverige som Life Science-nation. Det handlar om en fortsättning på den lyckade satsningen på de mest behövande patienterna med hepatit C. Men också om hur vi kan ta tillvara dessa erfarenheter för att möta den enorma läkemedelsutvecklingen inom cancervården.

Vi har alla sett en fantastisk utveckling inom vården av hepatit C de senaste åren. Från att ha varit en sjukdom där de smittade gradvis får allt sämre levervärden och riskerar levercancer och förtida död, kan i dag i princip alla botas med nya läkemedelsbehandlingar. Att Sverige i dag är ett land där en relativt hög andel av de hepatit C-smittade fått botande behandling är resultatet av nära samverkan mellan staten, läkemedelsföretagen och hälso- och sjukvården. Regeringen har skjutit till öronmärkta pengar, och företagen och sjukvårdshuvudmännen har genom särskilda avtal ökat antalet patienter som kunnat få behandling.

Hepatit C är ett paradexempel på hur vi i Sverige kan nå mycket långt när alla parter samverkar i en riktad satsning. I slutet av året kommer de flesta av de mest prioriterade patienterna att vara behandlade och botade. Det innebär inte att vi är klara. Långt därifrån. Än så länge har endast omkring 15 procent av alla svenskar som bär smittan fått botande behandling.

Det innebär att vi nu måste ta nästa steg. Världshälsoorganisationen WHO har antagit målet* att sjukdomen ska vara utrotad till år 2030, och man uppmanar medlemsstaterna att ta fram nationella handlingsplaner som pekar ut hur målet ska nås. Det så kallade ordnade införandet av läkemedel mot hepatit C måste övergå i en svensk plan för att utrota sjukdomen. Nu måste satsningen breddas till att omfatta även smittade patienter i ett tidigare skede i sjukdomsförloppet.

Regeringen behöver nu tydligt ta ställning för att satsningen ska fortsätta och att Sverige ska utrota hepatit C. Detta skulle underlätta för läkemedelsföretagen att fortsätta bidra till arbetet med att nå WHO-målet. Jag menar att regeringen också kan anta ett ännu djärvare mål: Att Sverige ska bli världens första land som utrotar hepatit C.

De goda erfarenheterna med en öronmärkt statlig satsning och särskilt avtalade priser på läkemedel är en finansieringsform som även bör kunna användas inom andra sjukdomsområden. Det kan ge svårt sjuka patienter bättre tillgång till de mest avancerade behandlingsmetoderna, samtidigt som regeringen får möjlighet att rikta insatser till de områden som är högst prioriterade. Det skulle även ge värdefulla insikter till den pågående statliga läkemedelsutredningen, som arbetar med att ta fram ett förenklat och modernt system för finansiering och prissättning av läkemedel.

LIF föreslår att finansieringsformen används även för att möta utvecklingen inom cancerområdet. I en takt som aldrig setts tidigare sker i dag medicinska genombrott som successivt förvandlar olika cancersjukdomar från dödliga till kroniska sjukdomar. Utvecklingen för med sig utmaningar för hälso- och sjukvårdens finansiering och budgetering, och risken är stor att patienter i dag inte får tillgång till bästa möjliga behandling.

Regeringen bör ta initiativ till en statlig satsning på moderna cancerläkemedel liknande satsningen på hepatit C. Det skulle stimulera till att ytterligare utveckla den modell för riskdelning mellan företag och samhället som redan finns. Det skulle vara en investering i cancerpatienters hälsa. Det skulle också kunna ge Sverige en starkare position som ett land för tidig kunskapsuppbyggnad, och attrahera ökade forskningsinvesteringar från läkemedelsföretag. Svårt sjuka cancerpatienter har inte har tid att invänta ett nytt läkemedelssystem, som kommer att dröja ytterligare flera år innan det finns på plats.

 

*WHO har antagit målet att hepatit C ska vara eliminerat som ett globalt hälsohot år 2030. Målet anses nått när antalet personer som smittas minskat med 90 procent, och antalet personer som avlider varje år minskat med 65 procent. Minst 80 procent av alla smittade ska ha fått botande behandling.