Gabriel Wikström

I samband med svininfluensa vaccinerades en stor del av den svenska befolkningen med Pandemrix, vilket minskade smittspridningen och sannolikt bidrog till ett lägre antal dödsfall i Sverige jämfört med andra länder. Under 2010 kom de första misstankarna om en koppling mellan vaccinet och narkolepsi bland barn och unga.

Den 31 januari 2016 hade Läkemedelsförsäkringen fått in sammanlagt 456 anmälningar om narkolepsi. Av dessa har 307 godkänts som narkolepsi som kan kopplas till vaccinationen. 51 fall är för närvarande under utredning. Det stora antalet drabbade med i många fall utbetalningar under flera decennier innebär att det totala taket i Läkemedelsförsäkringen för narkolepsiskador orsakade av Pandemrix kan överskridas. Det är bakgrunden till att staten tagit fram en särskild lag som ska träda in när detta totala ersättningstak har nåtts.

Regeringens lagförslag har nu gått för granskning till lagrådet. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (s) och företrädare för allianspartierna att en grundprincip är likabehandling för alla som drabbas av läkemedelsskador:

”Det individuella ersättningstaket kommer därför att vara 10 miljoner kronor per person, som sammanlagd ersättning från läkemedelsförsäkringen och staten. Statens del träder in när Läkemedelsförsäkringens ersättningstak för skador på grund av Pandemrix nås”.

Lagförslaget är på några punkter mer generös jämfört med ett tidigare lagförslag som togs fram 2014:

• Ingen åldersgräns för att få ersättning. Tidigare föreslogs att den statliga ersättningen enbart skulle omfatta personer som vid vaccineringen inte fyllt 20 år. Forskning har visat att det finns en förhöjd risk för narkolepsi även för äldre personer.
• Generösare tidsgräns för anmälan. Den nya lagen ska medge en generösare bedömning jämfört med normala tidsgränser för Läkemedelsförsäkringen, om det finns synnerliga skäl till att anmälan kommit in senare.
• Skärpta sekretessregler. Uppgifter om enskilda drabbades hälsotillstånd och ekonomi som kan vara av känslig karaktär ska ges ett starkare sekretesskydd.

Anders Öhlen
Anders Öhlen

Anders Öhlén, vd för Läkedelsförsäkringen, ser positivt på överenskommelsen om den nya lagen:

– Nu slipper de som drabbats osäkerheten att framtida ersättning riskerade att sättas ned på grund av taket för total ersättning som finns i Läkemedelsförsäkringen. Det är också positivt att man tagit bort åldersgränsen, eftersom ny kunskap tillkommit kring samband mellan vaccinationen och narkolepsi hos unga vuxna. Just nu genomför Läkemedelsverket en studie som syftar till att ge mer kunskap kring tidssambandet mellan vaccination och insjuknande i narkolepsi. Studiens resultat kan få betydelse för framtida bedömningar av fall som anmäls till Läkemedelsförsäkringen, menar Anders Öhlén.