På ett seminarium om framtidens hälso- och sjukvård vid moderaternas Sverigemöte i Karlstad i helgen lyfte Alexander Wendt fram att den medicinska forskningen och helt nya behandlingsprinciper, exempelvis inom genanalys och cell- och genterapi, kommer ha stor påverkan på hälso- och sjukvården.

– Det händer fantastiska saker i dag inom exempelvis biogenetik och t-cellsforskning. Jag försöker följa detta själv av eget intresse, och jag kan konstatera att vi på regional nivå har vi rätt dålig koll. Lite provocerande kan man säga att vi i regionfullmäktige tror att det är vi som formar framtidens hälso- och sjukvård, men det är nog biogenetiker som kommer att göra det, säger Alexander Wendt i en intervju med LIFe-time.se från Sverigemötet.

– Om vi nu planerar att bygga stora nya sjukhus, gör vi då rätt saker? Eller kommer vårdterapin se helt annorlunda ut om tio år? Tittar man på vad som händer inom CRISPR/Cas9-tekniken och antalet forskningsprojekt riktade mot hälso- och sjukvården så ökar dessa exponentiellt. Och detta i syftet att hitta sjukdomar, att bota dem, och till och med förebygga dem. Detta kommer att förändra hur vi ser på framtidens hälso- och sjukvård på ett radikalt sätt.

Valet i Region Blekinge i höstas innebar ett historiskt maktskifte där alliansen nu tagit över efter ett mycket långt socialdemokratiskt maktinnehav. En prioriterad fråga för Alexander Wendt som regionens främsta företrädare är att inrätta ett innovationsråd.

– Vi är en liten region. Det innebär att vi inte har resurser att följa den medicinska utvecklingen till vardags som de stora regionerna. Men vi måste hålla ett öga på detta, och därför ska vi inrätta ett innovationsråd. Det ska inte bestå av politiker i huvudsak utan av personer från akademin och vetenskapen. De ska ägna sig åt framtidsspaning, säger Alexander Wendt.

Ett konkret exempel som visar på behovet är att ganska få trodde för ett tiotal år sedan att det i varje region skulle finnas två eller fler operationsrobotar. Men där står sjukvården i dag, konstaterar han. Ett annat är hur biologiska läkemedel mot reumatiska sjukdomar gett betydande medicinska vinster för stora patientgrupper och förändrat hälso- och sjukvården.

– Det är strategiskt otroligt viktigt att just nu hålla ett öga på vart forskningen tar vägen. Vi behöver avsätta tid och resurser för att ta reda på hur det kommer att påverka oss. Vi måste som liten region anstränga oss för att ge våra patienter samma möjligheter som patienter i stora forskningstunga regioner, säger Alexander Wendt.