Regeringen vill prova ett system som premierar företag som har en miljömässigt hållbar läkemedelstillverkning.

Läkemedelstillverkning leder i vissa fall till omfattande utsläpp av läkemedelsrester och farliga ämnen, konstaterar regeringen i budgetpropositionen. De exakta detaljerna kring hur miljöpremien ska utformas är inte klara än, men Jakob Lundgren som är pressekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin, uppger för Läkemedelsvärlden att modellen kan komma att tillämpas när TLV ska utse periodens vara inom generikasystemet för läkemedel. Idag säger lagen att TLV bara får välja det billigaste läkemedlet som periodens vara.

Bengt Mattson
Bengt Mattson

– Volymmässigt står periodens vara för mer än 50 procent av marknaden. Det känns otroligt gammalmodigt att vi har ett system där vi bestämmer vilket läkemedel som ska användas i hela landet utan att ta miljöhänsyn, säger Bengt Mattson på Lif.

Frågan om miljöpremie är något som Lif har jobbat med sedan 2012-2013, inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin.

– Så det är väldigt glädjande att komma i mål till slut, säger Bengt Mattson.

Små marginaler

Mindre läkemedelsbolag som producerar generika kan, till skillnad från större generikaföretag och mer välkända originalläkemedelsföretag, ha svårt att bygga in miljömedvetenhet i sin affärsverksamhet, konstaterar Bengt Mattson.

– Många av de mindre gör också ett bra jobb, men de har små marginaler. Och när hela marknaden för generiska läkemedel inom periodens vara-systemet handlar om att pressa priset så finns ingen drivkraft för att genomföra miljösatsningar. Därför är det bra om statsmakterna kan hjälpa industrin att gå i rätt riktning.  

Enligt miljödepartementet kommer uppdraget med att ta fram en modell för miljöpremie att gå till TLV, Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten. Maria Bjurö, kommunikationschef på TLV, betonar att myndigheten inte fått uppdraget än, men säger i en skriftlig kommentar:

– Läkemedels miljöpåverkan är en angelägen fråga för alla aktörer på läkemedelsområdet. TLV ser fram emot att få bidra i det arbetet i och med uppdraget om miljöpremie inom periodens vara-systemet.

Prövas troligen inom antibiotika

Enligt Läkemedelsvärlden diskuterar regeringen tillsammans med de berörda myndigheterna att testa miljöpremien inom tre läkemedelsområden; antibiotika, könshormoner och NSAID-läkemedel, dvs inflammationsdämpande läkemedel.

Från Lifs perspektiv vore det mest rimligt att testa det inom antibiotikaområdet.

– När andra läkemedelsrester kommer ut i miljön kan det ha påverkan främst på fiskar och andra vattenlevande organismer. Med antibiotikan finns dessutom risken att det späder på antibiotikaresistensen.

En miljöpremie skulle kunna fungera så att läkemedelsföretag som kan visa upp att man har en miljömässigt hållbar tillverkning får sitt jämförpris på papperet sänkt i förhållande till andra produkter. Men i praktiken påverkas priset inte. Det skapar incitament för konkurrenterna att också införa hårdare miljökrav.

En viktig del blir att bestämma hur miljöbedömningen ska göras. Här har Lif tillsammans med  IVL Svenska miljöinstitutet under flera år arbetat med att ta fram en miljöberäkningsmodell som Bengt Mattson hoppas ska kunna bli vägledande. En rapport från IVL om hur modellen skulle fungera publiceras i oktober.