

Peter Daneryd
Granska hela systemet
När man väljer länder eller exempelvis sjukvårdsleverantörer som Intermountain Healthcare eller Kaiser Permanente i USA är det viktiga att granska systemet som helhet när man jämför med svensk sjukvård. – Min slutsats är inte att svensk sjukvård håller världsklass utan snarare att mina frågetecken växer ju längre jag håller på. Det viktiga är att identifiera de viktiga framgångsfaktorerna och det gäller att identifiera rätt framgångsexempel på den internationella arenan. Slutsatser ska återföras till vårdens beslutsfattare och redovisa data på rätt sätt. Och se till att använda utländska framgångsexempel i svensk hälso- och sjukvård, sade Peter Daneryd.
Marie-Louise Forsberg-Fransson
Vi ligger bra till
I den efterföljande diskussionen ville Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande regionstyrelsen i Region Örebro län och ledamot i SKL:s sjukvårdsdelegation, fortfarande hävda att vi har en sjukvård i världsklass. – Men vi får inte slå oss till ro även om det finns mycket som talar för att vi ligger bra till. Rapporten pekar på att vi behöver bättre jämförande data som vi kan lita på. Det behöver politiken i styrningen av vården. I vår region jobbar vi med ett uppdrag att underlätta att data enklare förs in i kvalitetsregister, sade hon. Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd i Stockholms läns landsting, höll med Peter Daneryd om att bilden är komplex och att jämförelser är svåra att göra. – Det finns också ofta en besserwisserattityd där vi tror att vi är bättre än de flesta andra, sade han.
Anders Blanck
En magnet för företag och forskare
Anders Blanck, VD för LIF – de forskande läkemedelsföretagen, underströk att för Life Science-företagen fungerar sjukvård av hög klass som en magnet – Då blir det enklare att få hit forskare och investeringar från de internationella företagen. Företagen vill jobba med dem som är bäst, inte näst bäst, sade han. Därför är det viktigt att ta reda på vad som behövs för att bli bäst, dokumentera det och sedan tala om det. – Världshälsoorganisationen WHO kom med en rapport kring millennieskiftet som sade att Sverige inte längre var bäst. Den orsakade kaos i regeringskansliet och man hotade med att lämna WHO. För rapporten stämde inte med vår självbild, sade han.
Lisa Kirsebom
Svårt öppna registren
Att patientsäkerheten inte är bra i Sverige jämfört med andra – vad kan det bero på, frågade Lisa Kirsebom, moderator för seminariet. – En förklaring är att det i början var svårt att få ut data om hur det stod till. Det var en kamp till en början för politikerna att öppna registren. För att hålla världsklass måste vi hela tiden vilja förbättra oss. Och det behövs en sammanhållen sjukvård och att vi inte slår sönder system som fungerar. Vi måste peka på vilka förbättringar som behövs, svarade Marie-Louise Forsberg-Fransson. I de Öppna jämförelser som Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ger ut finns ett stort antal indikatorer och nya läggs till. Och det finns hur många som helst nya indikatorer som kan läggas till.
Peter Carpelan