Mer än varannan svensk har inte tagit ställning till organdonation. Det nya spelet Organ Swing för smarta mobiltelefoner är ett nytt sätt att sprida kunskap om och bilda opinion så att fler människor tar ställning.
Runt 1,5 miljon svenskar har anmält till
Donationsregistret som drivs av Socialstyrelsen. Där kan man dels ange ett Ja eller Nej till organdonation och dels ange om man har vissa förbehåll. Det går också att tydliggöra sin ställning genom att fylla i ett donationskort på
livsviktigt.se och printa ut ett kort, eller prata med närstående. Dessutom kan man även ladda ned ett
digitalt donationskort – alla fyra sätten är legalt sett lika giltiga sätt att ta ställning på.
Enligt uppgifter från sjukvården så har knappt hälften av alla intensivvårdspatienter, där det kan bli aktuellt med en organdonation, visat sin inställning via donationsregister och donationskort. Hur många av de övriga som uppfyller kraven för organdonation som haft samtal om donation med sina anhöriga är inte känt. Socialstyrelsen gör uppföljningar varje år och från dessa framgår att drygt en tredjedel av de närstående säger nej och att två tredjedelar säger ja till donation.
Många vägar för information om organdonation
Enligt statistik från Scandiatransplant, en organisation som samordnar utbyte av organ för transplantation i Sverige, Danmark, Island, Norge och Finland, avled 22 personer som stod på väntelista i Sverige under 2013. 2012 var motsvarande siffra 20 personer.
– Utöver detta finns ett mörkertal i människor som tas bort från väntelistor när de har blivit för sjuka, säger Peter Carstedt, grundare till
MOD. MOD – Mer Organdonation, är en organisation som vill minska köerna till transplantation genom ökad kunskap och förståelse kring organdonation i befolkningen. MOD syftar till att fler tar ställning och säger Ja till organdonation.
Det behövs många olika sätt att informera om organdonation för att nå ut till fler och nya målgrupper och de som vet minst om organdonation idag är ungdomar, menar Peter Carstedt.
– Ju fler sätt desto bättre: myndigheter, sjukvården, patientföreningar, regeringen, privatpersoner och organisationer som MOD, säger han.
Genom att lansera en app för smarta mobiltelefoner med ett spel, Organ Swing, vill MOD nu särskilt försöka nå yngre människor med sitt budskap. I spelet blandas kunskapsfrågor med spelmoment (se faktaruta längre ner).
Bra med många initiativ
Socialstyrelsen välkomnar alla initiativ som syftar till att öka kunskaperna om organ- och vävnadsdonation och uppmuntra människor att ta ställning under förutsättning att informationen är saklig och korrekt, enligt Anette Richardson, enhetschef på Socialstyrelsen.
– Vi är positiva till alla som upplyser om frågor kring donation. Sedan ska man komma ihåg att Socialstyrelsen är neutral i frågan om Ja eller Nej till donation. Det viktiga är att människor tar ställning och gör sitt ställningstagande tydligt så att anhöriga och sjukvården känner till personens inställning om frågan om organdonation blir aktuell.
– Om man inte tagit ställning och tydliggjort det för de närstående eller om man inte finns i donationsregistret och vare sig sjukvården eller de närstående hittat något donationskort, blir det de närstående som får försöka uttolka den avlidnes inställning. När den avlidnes vilja är okänd utgår Transplantationslagen ifrån att man är positiv till donation. Oavsett vilket sätt man väljer att ta ställning på är kanske det viktigaste att man pratar med sina närmaste om hur man vill ha det ifall situationen med donation skulle uppstå, säger hon.
Donationsregistret kom till 1996 samtidigt som den nuvarande transplantationslagen antogs. Ungefär 1,5 miljoner svenska har anmält sitt ställningstagande dit.
– Förhållandet mellan de som säger Ja respektive Nej har varit ganska konstant genom åren. En tredjedel säger Nej till donation och av dem som säger Ja har ungefär hälften något förbehåll, säger Anette Richardson.
Många kan donera organ
Det finns inga åldersgränser mot att anmäla sin vilja att donera! Och man kan mycket väl bli donator även om man fyllt 75 eller mer. Vissa organ och vävnader (till exempel hornhinnan) påverkas väldigt lite av stigande ålder. Och någon nedre åldersgräns finns inte heller. Ingen behöver själv avgöra om man kan bli donator. Sjukvården gör en medicinsk prövning av alla som anmält att de vill donera, om de blir aktuella för donation. För att kunna bli organdonator krävs att personen vårdas på en intensivvårdsavdelning, ligger i respirator och är konstaterat hjärndöd. Till skillnad från organ behöver inte vävnader vara försörjda med syresatt blod när de tas tillvara. Vävnadsdonation är även möjlig när döden konstaterats genom att andning och blodcirkulation har upphört.
Under 2013 donerade 151 avlidna organ och 749 transplantationer gjordes. En donator kan rädda livet på upp till åtta andra personer.
Mer om MOD
MOD vill nu särskilt försöka nå yngre människor med sitt budskap om att organdonation räddar liv. MOD ger föreläsningar för skolungdomar och kommunicerar mycket via sociala medier. MOD har även tagit fram ett digitalt donationskort där man kan ta ställning via sin mobiltelefon och dela detta med sina nära och kära. Under det första året har det digitala donationskortet laddats ned av mer än 30 000 personer.
Mer om Organ Swing
Det nya spelet Organ Swing är utvecklat av Filip Trönnberg och Anton Ericsson i samarbete med MOD och utvecklarna hoppas att personer ska ladda ned spelet och därigenom få fler att tänka på hur de själva ser på organdonation och lära sig mer om att ta ställning även om de bara spelar en gång. Inledningsvis finns spelet att ladda ner gratis till Iphone från Apple appstore.
– MOD är stolta över Filips och Antons initiativ och vi ser spelet som ett viktigt och bra sätt att sprida information om organdonation genom infotainment, säger Peter Carstedt.
Bilder
Bilder från spelet. Collage av LIF, (omfattas inte av CC. All rights reserved)
Peter Carstedt. Foto: MOD - Mer Organdonation (omfattas inte av CC. All rights reserved)
Anette Richardson. Foto: Socialstyrelsen (omfattas inte av CC. All rights reserved)