Life Science-sektorn är en av de viktigaste för Storbritanniens ekonomi, med över 5 000 företag, 235 000 anställda, och en omsättning under förra året på 64 miljarder pund, motsvarande drygt 650 miljarder kronor.

Nu har en ny långsiktig strategi för sektorn lagts fram av Sir John Bell, professor i medicin vid universitetet i Oxford, som lett en kommission med deltagande av bland andra olika forsknings- och branschorganisationer, och företag som AstraZeneca, GSK, Johnson & Johnson och MSD. Strategin lyfter bland annat fram mer grundforskning, ökade incitament för läkemedelstillverkning, och närmare samverkan mellan läkemedelsföretag och den offentliga brittiska sjukvården (NHS).

– Visionen för Life Science-strategin är ambitiös och innehåller förslag på hur Storbritannien kan fortsätta dra nytta av sina styrkor, vilket ger förutsättningar för både ekonomisk tillväxt och bättre hälsoresultat för patienterna, sade John Bell när han presenterade strategin.

Det finns gott om högt ställda mål i strategin som ska vara uppnådda inom tio år. Ett sådant är att fyra nya Life Science-företag ska ha etablerat sig som tillsammans värderas till mer än 20 miljarder pund. Ett annat är att Storbritannien ska ha lockat till sig tio större och tio mindre tillverkningsanläggningar för läkemedel. Vidare ska minst 2 000 forskare ha lockats till landet. Och redan inom fem år ska antalet kliniska läkemedelsprövningar ha ökat med 50 procent.

Branschens Life Science-strategi pekar ut fem områden där Storbritannien ytterligare ska stärka sin position:

  • Forskning: Anslag till grundforskning ska stärkas för att möta internationell konkurrens, och den brittiska kapaciteten för att genomföra kliniska prövningar ska stärkas.
  • Tillväxt: Förmånliga skattevillkor ska stärka tillväxt och infrastruktur, samt locka betydande investeringar i tillverkning av läkemedel och andra Life Science-produkter för att stärka brittisk export.
  • NHS: Ökad samverkan mellan företag och NHS som ger tidig tillgång till nya läkemedel och digitala tjänster genom införande av systemet Accelerated Access Review.
  • Data: Bättre utnyttjande av patientdata och annan vårddokumentation genom att inrätta 2-5 regionala innovationshubbar som var och en ger tillgång till data som omfattar regioner med 3-5 miljoner människor.
  • Kompetens: Se till att Storbritannien har tillgång till rätt kompetens för att underlätta framtida framgångar inom Life Science genom att ta fram en handlingsplan för kompetens inom NHS och i privat sektor.

Men den brittiska Life Science-sektorns framtid är också beroende av de pågående utträdesförhandlingarna med EU. John Bell medgav i en BBC-intervju i förra veckan att Brexit kommer att ha påverkan på i vilken mån strategin kommer att kunna genomföras.

Läkemedelsbranschen i Storbritannien pläderar för en mjuk Brexit med en övergångsperiod för att minska de negativa effekterna. Nära och djup samverkan mellan industrin, regeringen, NHS och den akademiska forskningen är en förutsättning för att Storbritannien ska kunna behålla och helst stärka sin ställning som ledande Life Science-nation, menade företrädare för branschen när strategin presenterades.