Amerikanska och svenska band knöts ihop av Susan Shiff och Stina Salomonsson, MSD, samt Richard Cowburn och Alexander von Gabain, KI.

Avtalet presenterades vid en ceremoni i MSD:s lokaler i Hagastaden, då symboliska band i svenska och amerikanska färger knöts ihop, en ceremoni som dominerades av lovord mellan parterna.

Professor Alexander von Gabain, vicerektor vid KI för innovation och samverkan med näringslivet, betecknade avtalet som "en levande skulptur", genom att det sätter ramarna för nära samverkan där forskare från båda parter arbetar tillsammans utan att på förhand begränsa vad forskningen får handla om. Han såg avtalet som ett stort steg framåt för KI:s innovationssystem.

– Avtalet fokuserar på att skapa ny kunskap genom att använda Real World Data från breda populationssegment, och bygger därmed en grund för framtida medicinsk forskning och för att stödja produktutveckling. Vi behöver sådana här överenskommelser med läkemedelsföretag och med andra universitet som handlar om att vi interagerar med varandra i stället för vår gamla linjära struktur, sade Alexander von Gabain.

Båda parter bidrar

Samarbetet handlar framför allt om forskning kring medicinska vårdresultat. Upplägget är att MSD bidrar med pengar och områdesexpertis, medan KI går in med motsvarande värde i forskningskapacitet och personella resurser. Avtalet omfattar en ekonomisk investering från MSD på minst en miljon dollar per år.

Susan Shiff, MSD:s globala forskningschef inom RWE, lyfte fram att samarbeten med framstående akademier som KI ligger högt på företagets prioriteringslista.

– Vi har insett att vi inte kan sitta hemma på labbet och göra det här själva. Nu får vi en gemensam spelplan där forskare tillsammans kan komma fram till lösningar på medicinska frågor. Och att få göra det med en partner som KI som har forskningskapacitet i världsklass är verkligen spännande för oss, sade Susan Shiff.

Skifte från pengar till idéer

Professor Anders Gustafsson, dekan för forskning vid KI, tog i sitt tal upp att avtalet är ett exempel på en ny form av samverkan som universitetet gärna vill se mer av. KI har blivit alltmer selektiva kring sina samarbeten, vilket är en stor skillnad jämfört med några år sedan:

– Tidigare tittade vi mest på hur mycket pengar vi kunde få ut av ett samarbete, det ska medges. Men i framtiden handlar det egentligen inte om pengar. KI har inget behov av att bli större. Vi behöver inte fler forskningsgrupper eller fler centrumbildningar. Vi vill ha samarbeten som kombinerar expertis med metodologi för att generera ny kunskap. Därför hoppas jag att den här överenskommelsen kan stå modell för andra samarbeten, sade Anders Gustafsson.

– Jag hoppas att det här skiftet från pengar till idéer också kan innebära att det blir fler personer i framtiden som rör sig fram och tillbaka mellan akademin och förtagen. Vi inom akademin har haft svårt att utvärdera personer från företag, men vi jobbar på att ändra vår inställning till detta, sade Anders Gustafsson.

Sverige långt framme

Ulf Janzon, tillförordnad vd för MSD Sverige, menar att det är dags att Sverige börjar dra nytta av att ligga långt framme inom kvalitetsregister och registerbaserad forskning.

– Någon gång kommer vi börja betala för hälsa och inte för tabletter. Då måste vi veta att vi levererar den hälsan, och då måste vi lära oss att mäta hälsa. Därför är den här forskningen viktig, säger Ulf Janzon.

Ett konkret exempel Ulf Janzon nämner är att man för ett antal år sedan misstänkte att behandling med TNF-alfahämmare mot reumatoid artrit, ledgångsreumatism, kunde ge upphov till cancer. Då kunde företag och akademiska forskare gå till kvalitetsregistret och titta på alla patienter med ledgångsreumatism, oavsett vilken behandling de fick.

– Det visade sig att det var den kroniska inflammationen i den reumatiska sjukdomen som drev cancer och inte läkemedlen. Utan kvalitetsregistret hade resultatet kunnat bli stora restriktioner mot TNF-alfahämmare som läkemedelsgrupp, som ju sedan dess revolutionerat reumatikervården och gjort att många kunnat gå tillbaka till jobbet, säger Ulf Janzon.

Mindre pappersarbete

Stina Salomonsson, ansvarig för RWE-forskning på MSD i Europa, och Richard Cowburn, projektledare för KI:s innovationskontor, har varit huvudansvariga i arbetet med att få fram avtalet.

Stina Salomonsson kommer ha ansvar från MSD:s sida som alliance manager med att föra fram uppslag till forskningsprojekt. På KI:s sida kommer en motsvarande person att finnas, betald av MSD.

– Det är min uppgift och utmaning att locka forskning från mina amerikanska kollegor hit till Sverige. Och jag ska också marknadsföra vad KI kan göra internt inom företaget. Jag tror att det här samarbetet kan leda till massor av ny kunskap för båda parter, säger Stina Salomonsson.

En viktig del hon lyfter fram är att avtalet gör det möjligt att undvika mängder av pappersarbete och detaljerade avtal i vart och ett forskningsprojekt.