Maria Lönn, processledare Länsstyrelsen i Stockholm, Christer Asp, chef för EMA-kansliet.

Lagom till midsommarhelgen, 22-23 juni, sätter sig EU:s stats- och regeringschefer ner för EU-toppmöte. En av punkterna på den långa dagordning som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lägger fram ska enligt plan vara bestämmande av nytt värdland för EMA. Frågan kommer inte att förberedas med förslag till beslut av EU-kommissionen utan kommer föras direkt in till toppmötet. Frågan rådsordföranden kommer ställa till de 27 stats- och regeringscheferna är om de kan enas om något land.

– Det blir förstås en diskussion kring detta och i slutändan gäller det för Donald Tusk att få medlemsländerna att enas om ett enda land. Då kan det bli fråga om en rätt ordentlig byteshandel. Något land säger kanske att deras kandidatur är minst lika stark som Sveriges, och om de inte kan få EMA, vad kan de då få istället? Det kommer nog bli en komplicerad förhandling, men de 27 länderna måste komma överens, sade Christer Asp vid ett frukostseminarium om EMA på tisdagen, arrangerat av Apotekarsocieteten.

Vaska fram bytesobjekt

Sett ur det perspektivet är det lätt att inse att toppdiplomaten Christer Asp, med många år i EU-korridorerna i bagaget, har en intensiv vår framför sig. Det gäller helt enkelt att vaska fram ett antal bytesobjekt som andra länder kan finna attraktiva. Vid själva toppmötet ska enligt plan även nytt värdland utses för EU:s bankmyndighet, som även den ligger i London. Men denna enda myndighet räcker inte långt som lockbete i ett läge där 22 av de 27 medlemsländerna har aviserat att man vill ha EMA.

– Just nu letar vi med ljus och lykta efter bytesobjekt. Bankmyndigheten är ett uppenbart sådant eftersom Sverige inte kandiderar, men däremot några andra starka länder. Men det finns ett antal andra frågor och områden inom EU-samarbetet där andra länder vill ha stöd från Sverige. Det kan finnas olika internationella kandidaturer där man söker Sveriges stöd för utnämningar av personer. Vi försöker nu kartlägga av vi kan erbjuda andra länder i utbyte mot att man stödjer Sverige i den här frågan. Det kan vara frågor som både ligger innanför och utanför EU-ramen, sade Christer Asp.

För att åstadkomma detta kommer Christer Asp att vara på resande fot till samtliga EU:s huvudstäder under större delen av våren. Det gäller att försäkra sig om största möjliga stöd i möten med andra länders hälso- och utrikesministerier, och framför allt med respektive regeringschefers kabinett. Första anhalt blev de tre baltiska staterna, och nästa resa går till Tjeckien. Fyra länder som inte står på den långa kandidatlistan för EMA.

Men det är inget ensamjobb. Det är mycket påverkansarbete som ska ske och alla från statsministern till ledande tjänstemän i departementen utnyttjas i sina internationella möten. Av de 22 kandidaterna har Christer Asp Tyskland, Italien, Danmark, Österrike, Nederländerna, samt Irland på en kortlista över de starkaste konkurrentländerna.

Snabbt beslut gynnar Sverige

Sverige vill ha ett snabbt beslut om nytt värdland, framför allt utifrån det strategiska antagandet att ju snabbare beslut desto tyngre kommer objektiva förutsättningar, som ett lands kapacitet och kompetens inom läkemedelsområdet, att väga. Christer Asp hade räknat med att EU-kommissionen vid det här laget skulle ha offentliggjort sin lista över de kriterier som ett nytt värdland måste uppfylla, men så har än så länge inte skett.

– Vi håller på att undersöka varför EU-kommissionen tvekar kring listan. Ju längre tid det tar desto svårare blir det att komma igång med beslutsprocessen och med att länderna börjar matcha eller spela ut varandra. Risken finns då att beslutet glider över till EU-toppmötet i oktober, säger Christer Asp.

Hagastaden redo för EMA

I Hagastaden som nu snabbt utvecklas till Sveriges centrum för Life Science finns redan byggplanerna för EMA klara. Med Nya Karolinska, Karolinska Institutet, Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, Folkhälsomyndigheten, SciLifeLab och alltfler läkemedelsföretag och andra Life Science-företag som närmaste grannar är Hagastaden tveklöst den mest centrala placering Sverige kan erbjuda EMA.

Och det kommer att behövas en rejäl byggnad på minst 25 000 kvadratmeter för att rymma myndighetens närmare 1 000 anställda och stora behov av konferenslokaler. Om beslutet fattas snabbt finns de planerade byggnaderna Forskaren eller Molekylen att tillgå, berättade Maria Lönn, regional samordnare från Länsstyrelsen i Stockholm vid seminariet.

– Vi har en fördel i att kunna erbjuda lokaler i olika skeden i den här processen. Om beslutet fattas lite senare så är ju Hagastaden ett expansivt område. Det kommer i stort sett alltid finnas en nybyggnad i önskvärd storlek och efter de krav som EMA ställer i Hagastaden, sade Maria Lönn.

Hon ingår i en regional gruppering i Stockholm-Uppsala där länsstyrelser, landsting, kommuner, universitet, statliga myndigheter och näringslivsorganisationer ska hitta attraktiva lösningar för EMA och deras anställda. Det handlar om myndighetens stora behov av hotellrum för inresande experter, attraktiva boenden för anställda, internationella skolor för barn, och arbetstillfällen för medföljande. Utbildningsdepartementet undersöker exempelvis möjligheterna att starta en särskild Europaskola riktad till barn vid EMA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.