Den nya rapporten, som enligt SKL är den största i sitt slag i världen, bygger på en granskning av cirka 65 000 patientjournalser vid 60 svenska sjukhus åren 2013-2016. Rapporten visar att under 2016 drabbades patienter av vårdskador vid cirka 8 procent av alla vårdtillfällen. Vårdskador betecknas som skador som hade kunnat undvikas av vården.

Antalet vårdskador minskade markant åren 2013-2015, från cirka 9,6 procent till omkring 8 procent av alla vårdtillfällen. Därefter har ingen ytterligare minskning skett. Det är framför allt antalet fall av vårdrelaterade infektioner, överfull urinblåsa, samt svikt i vitala funktioner (som exempelvis att hjärtat är på väg att stanna) som minskat de senaste åren.

Hans Karlsson
Hans Karlsson

Fler utlokaliserade oroar

Granskningen visar också en mer negativ trend. Antalet patienter som vårdats på en annan avdelning än den med specialkompetens ökade från 3,1 procent under 2015 till 4,5 procent 2016:

– Det är oroande. Risken att drabbas av vårdskador är dubbelt så hög för patienter som utlokaliseras, och alltså vårdas på någon annan avdelning än den som har speciell kompetens för patientens behov. Om utlokalisering måste göras ska det ske på ett sätt som minimerar riskerna för patienterna, säger Hans Karlsson, chef på avdelningen för vård och omsorg på SKL, i ett pressmeddelande.

Siffrorna i rapporten innebär att cirka 110 000 patienter på svenska sjukhus varje år drabbas av vårdskador av varierande allvarlighetsgrad. Vårdtiden för dessa patienter är på grund av skadorna nästa dubbelt så lång som för andra patienter. Det innebär cirka 900 000 extra vårddagar på sjukhusen till en beräknad kostnad av 9 miljarder kronor per år, vilket utgör 13-14 procent av de totala kostnaderna för sjukhusvård i Sverige.

Rapporten redovisar även antalet vårdskador fördelade per landsting eller region. Det finns betydande skillnader i andel vårdskador mellan landstingen. Eftersom SKL:s mätmetod inte används exakt på samma sätt på alla sjukhus analyseras inte de regionala resultaten i rapporten.