iStock_000050122676_XXXLarge Idag finns inte någon nationell plan för äldre personers vaccinationer på det sätt som finns för barn. Detta vill organisationerna PRO och SPF Seniorerna ändra på och föreslår ett nationellt vaccinationsprogram för äldre av en liknande modell som det nationella barnvaccinationsprogrammet. Äldre har ett mer känsligt immunförsvar än yngre vuxna. De är mer infektionskänsliga och de återhämtar sig långsammare än yngre vuxna. Med ökad ålder ökar dessutom risken för att individer får fler sjukdomar. Influensa är ett allvarligt tillstånd hos äldre och av de 300 – 700 som avlider efter influensa varje år är de flesta över 65 år eller har en annan sjukdom som gör att de tillhör riskgrupperna. Världshälsoorganisationen WHO:s målsättning är att 75 procent av alla som är 65 år eller äldre ska vaccineras mot influensa. I Sverige vaccineras knappt varannan person över 65 år trots att de rekommenderas att vaccinera sig varje år. För äldre är även lunginfektioner av pneumokocker mer allvarliga än hos yngre vuxna.

Olika villkor i landstingen

I avsaknad av ett nationellt vaccinationsprogram behandlas vaccination mot influensa och pneumokocker i allmänna råd från Socialstyrelsen. Alla utom fem landsting erbjuder gratis influensavaccination för personer 65 år och äldre. För närvarande flyttas processen med förslag till nationella vaccinationer till Folkhälsomyndigheten. Denna myndighet ska lämna ett utlåtande om influensa den 1 maj 2016. I sin rapport beräknar organisationerna att det skulle kosta 315 miljoner kronor per år att vaccinera 1,8 miljoner personer som är 65 år eller äldre mot influensa, pneumokocksjukdom och bältros. Dagens influensavaccinationer kostar drygt 160 miljoner kronor så det skulle behövas ett tillskott på 150 miljoner kronor per år, enligt rapporten. Vaccinationskampanjer kan få fler att vaccinera sig. Studier visar att vaccinerade har signifikant lägre sjuklighet och dödlighet, och de behöver sjukhusvård i mindre omfattning. Så vaccinationer har också en plussida för ekonomin. Beräkningar från Storbritannien har påvisat en nettobesparing på 0,35 euro för varje euro som satsas på influensavaccinering.

Bättre information behövs

Ett nationellt vaccinationsprogram i kombination med informationssatsningar kan få fler äldre att vaccinera sig. Att vaccinationerna blir gratis i alla landsting kan också bidra till att fler vaccinerar sig. Den slutsatsen drar PRO och SPF Seniorerna efter att ha genomfört en attitydundersökning med 3000 svarande. Ett genomfört nationellt program skulle undanröja skillnader i tillgång och kostnader som råder idag, menar organisationerna. Deras undersökning visar att de flesta är positiva till vaccinationer. Men för att öka vaccinationsgraden måste informationen om vaccinationer bli bättre. Programmet för barnvaccinationer har varit framgångsrikt och PRO och SPF Seniorerna vill se vaccinationer genom hela livet. Hälso- och sjukvården bör uppmuntra hela befolkningen att vaccinera sig genom hela livet och även vid behov komplettera sitt skydd mot exempelvis stelkramp och kikhosta.
Lika rätt till vaccinationRapporten ”Lika rätt till vaccination” har tagits fram av PRO och SPF Seniorerna med ekonomiskt stöd från företaget Sanofi Pasteur MSD.        

Bilder

Vaccinering. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Rapporten. Foto: LIF, bild av pdf  (CC BY-NC-ND 3.0)