Overstuffed File Folders. Hanging file folder style and Manilla style.Enligt Socialstyrelsens kommande nationella riktlinjer är det angeläget att sjukvården identifierar personer med ett ärftligt högt kolesterolvärde för att förebygga hjärtinfarkter och annan hjärt-kärlsjukdom hos dem. I ett nytt samarbetsprojekt mellan sjukvården i Nyköping och företaget Amgen ska man utvärdera en metod att hitta personer som är i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom. Personer med en ärftlig form av förhöjt kolesterolvärde, så kallad familjär hyperkolesterolemi, FH, har en högre risk för hjärt-kärlsjukdom än den breda allmänheten. Socialstyrelsen kommer att i sina kommande nationella riktlinjer ange hög prioritet för ett arbete att hitta personer med FH och inleda sjukdomsförebyggande läkemedelsbehandling. Standardbehandlingen är statiner. I Nyköping har ett projekt nyligen inletts där journaler granskas för att fånga upp personer med höga kolesterolvärden och därmed en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Samarbetet initierades från sjukvården och innebär bland annat att en sjuksköterska och en sekreterare arbetar cirka 3 timmar var tredje vecka under ett år. Amgen bidrar med totalt 132 000 kr till samarbetsprojektet.

Kommer igång snabbare

Anders Göransson
Anders Göransson
Tack vare samarbetet kan sjukvården komma igång avsevärt mycket tidigare än om skulle ha sökt anslag från landstinget. Till Dagens Medicin säger Kristian Waern-Bugge, verksamhetschef för medicinkliniken vid Nyköpings lasarett, att utan samarbetet hade man inte hittat patienterna och de hade inte fått någon behandling. Anders Göransson, VD på Amgen, påpekar att länder som Holland och Norge har kommit betydligt längre när det gäller att uppmärksamma personer med FH.– I Holland räknar man med att 70 procent av patienterna är identifierade och i Norge 35-40 procent. I Sverige tror vi att bara 4 procent är identifierade (hos de landsting som lyckats bäst) och de hos de flesta upptäcks FH först när de fått en hjärtinfarkt. Kan vi hitta dem tidigare kan sjukvården sätta in kolesterolsänkande behandling och förebygga hjärtinfarkten. Ju tidigare behandling inleds desto större chans har FH-patienten att slippa hjärtsjukdom, säger han.

Tar lång tid att genomföra riktlinjer

Det tar ofta lång tid innan nya nationella riktlinjer införs i sjukvården. I Socialstyrelsens kommande riktlinjer sägs att det är högprioriterat för sjukvården att FH-patienter identifieras, men inte hur. Projektet i Nyköping kan bidra med svar på om frågan om journalsökningar kan vara användbara. – Förhoppningsvis kan samarbetsprojektet svara på frågan om denna modell fungerar och om den skulle kunna bli en metod även i andra delar i svensk sjukvård, säger Anders Göransson. Projektet kan kanske också ge en bättre bild av hur vanligt FH är i Sverige. Idag finns en uppskattning om att 1 av 200 svenskar har FH. – Det vore värdefullt för sjukvården om vi får en säkrare uppskattning av hur många det handlar om, säger Anders Göransson.

Tydliga regler för samarbete

Anders Blanck
Anders Blanck
Enligt överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech och Swedish Labtech (läs artikel) är samarbetsprojekt mellan läkemedelsföretag och sjukvården tillåtna. Det är olyckligt att ordet ”sponsring” har förekommit i sammanhanget eftersom projektet i Nyköping inte är sponsring i enlighet med ovan nämnda överenskommelse, menar Anders Blanck är VD på LIF – de forskande läkemedelsföretagen. – Detta är ett samarbetsprojekt, ett sådant har som syfte att ”förbättra patientstöd, höja vårdkvaliteten eller på annat sätt bidra med ökad patientnytta”. Det gör ju onekligen detta samarbetsprojekt. Både hälso- och sjukvården och företaget ska bidra till projektet med resurser såsom ekonomiska medel, material och arbetstid. Det skall finnas en projektplan och projektet skall utvärderas. Dessutom är det så att samarbetet sker med full transparens och redovisas öppet i LIFs samarbetsdatabas, säger han.

Detta är sponsring:

”Med sponsring menas ekonomiskt eller annat stöd och det innefattar en marknadsmässig motprestation såsom t.ex. utställningsplats, möjlighet till produktdemonstrering eller annan form av exponering. Sponsring skiljer sig från en donation, där en motprestation saknas.”

Detta är samarbetsprojekt:

”Med samarbetsprojekt mellan läkemedelsföretag och hälso- och sjukvården avses i dessa regler samverkan i projektform i syfte att förbättra patientstöd, höja vårdkvaliteten eller på annat sätt bidra till ökad patientnytta.” Källa: Överenskommelse om samverkansformer med hälso- och sjukvården
 
Läs även en Opinionsartikel om ämnet samverkan: ”Vad tycker man egentligen att samverkan ska handla om?

Bilder

Hög med journaler. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Anders Göransson. Foto: Amgen (omfattas inte av CC. All rights reserved) Anders Blanck. Foto: Gunilla Lundström (omfattas inte av CC. All rights reserved)