Socialdemokraterna samlades till kongress i Örebro i helgen, några dagar efter att partiets valanalysgrupp under ledning av tidigare sjukvårdsministern Gabriel Wikström presenterat en mycket kritisk rapport. Lägre förtroende inom sjukvårdsfrågor anges som en av förklaringarna till att partiet tappade i väljarstöd valet i höstas. Rapporter om vårdköer till operationer och behandling och långa väntetider inom akutsjukvården medförde att frågan om vårdköerna förföljde partiet under hela valåret, och tog stor plats under debatter och utfrågningar i valrörelsen.

Sjukvården var också ett dominerande ämnesområde under partikongressen. Ett omtag ska göras av socialdemokraternas sjukvårdspolitik, och socialminister Lena Hallengren ska leda arbetet med att ta fram ett nytt sjukvårdspolitiskt program. I en intervju för LIFe-time.se motiverar Lena Hallengren partiets omtag:

– Förtroendet för socialdemokraternas sjukvårdspolitik har minskat kraftigt på senare år. Det är klart att det bekymrar oss. Vi ser oss som ett välfärdsparti, och då är sjukvården själva grunden för det, säger Lena Hallengren.

Hon menar att ett nytt sjukvårdspolitiskt program ska bäras av traditionella socialdemokratiska värderingar, som att sjukvården ska vara jämlik, likvärdig över land och oavsett kön eller klass, och att medborgare inte ska känna något behov av att teckna egna sjukvårdsförsäkringar. Lena Hallengren anser att en primärvårdsreform och insatser för att förbättra vården inom psykisk ohälsa bör vara viktiga delar av ett nytt program. Men på kort sikt vill hon rikta fokus på att korta vårdköerna:

– Det ska finnas en närhet till sjukvården när man behöver den. Man inte ska behöva vänta i onödan med allt vad det innebär. Man måste känna trygghet i att vården finns där när man behöver den. Jag tycker att det är en grundbult för att känna tilltro till sjukvården och ytterst för välfärden, säger Lena Hallengren.

Kritik mot kömiljard

Socialdemokraterna har länge varit kritiska till den kömiljard för att korta vårdköerna som den tidigare alliansregeringen införde. Enligt januariavtalet som regeringen tecknat med centern och liberalerna ska en kömiljard återinföras. Lena Hallengren menar att kritiken kvarstår kring utformningen av det tidigare ekonomiska stimulansbidraget till regionerna:

– Vi är fortfarande djupt kritiska till det sätt som kömiljarden införes tidigare. Det gjorde att man snabbare fick ett första besök, men också att kroniskt sjuka inte fick enklare tillgång till vård. När vi nu inför en uppdaterad kömiljard ska vi ha särskilt fokus på kroniskt sjuka. Vi ska på många olika sätt se till att köerna minskar och att tillgängligheten ökar. I januariavtalet är det tydligt att vi ska införa en uppdaterad kömiljard och att särskild hänsyn ska tas till kroniskt sjuka.

Enligt Lena Hallengren ska den partiinterna grupp hon leder fortlöpande lägga fram förslag som partiet ska driva regionalt och nationellt.

– Vi ska göra en sjukvårdsresa, både i bokstavlig mening och i våra politiska förslag. Det betyder att vi inte bara arbetar internt och presenterar ett nytt stort förslag om några år, utan vi ska visa i ord och mening hur vi avser att utveckla politiken och kunna öka vårt förtroende. Vi kommer att successivt ta fram många olika förslag. Men vi kommer att lägga stort fokus på tillgänglighet.

 – Parallellt med det ska jag som socialminister förverkliga januariavtalet som är omfattande inom tillgänglighet och köer, och allt från cancervård och ambulanssjukvård till patientkontrakt och kompetensförsörjning och psykisk ohälsa. Vi kommer fullfölja det arbetet, och sedan får vi se vilka framtida förslag som vi socialdemokrater vill driva, säger Lena Hallengren.