Handlingsplan från LIF - de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech och SwedenBio.
Handlingsplan från LIF - de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech och SwedenBio.

Många olika enskilda förslag för att vända kräftgången inom den svenska Life Science-sektorn har presenterats under senare år, men en övergripande strategi har saknats. Nu har de tre organisationerna SwedenBio, Swedish Medtech och LIF – de forskande läkemedelsföretagen gemensamt presenterat en handlingsplan som ett bidrag till en övergripande strategi med syftet att stärka Sveriges konkurrenskraft i ett globalt perspektiv.

Från att Sverige historiskt legat i frontlinjen i världen när det gäller Life Science har Sverige gått bakåt medan andra länder och regioner ökat och passerat oss. I valrörelsen 2014 talade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ofta om en nyindustrialisering av Sverige och att Life Science var ett prioriterat område.

De tre branschorganisationerna SwedenBio, Swedish Medtech och LIF – de forskande läkemedelsföretagen anser att om den nya regeringen menar allvar så bör en särskild minister få uppgiften att leda arbetet med att utforma en kraftfull strategi för svensk Life Science.

En lång kedja måste fungera

För att en region eller ett land ska bli framgångsrikt inom Life Science måste en lång kedjas alla länkar fungera. Det handlar om hög kvalitet på undervisningen både i grundskola och högskola samt hur idéer och innovationer tas emot och utvecklas till varor och tjänster.

Det handlar om en miljö där forskare, innovatörer och företag kan utvecklas och växa. Och det handlar inte minst om att sjukvården välkomnar, använder och utvärderar dessa innovationer för att erbjuda sina patienter den bästa tänkbara vården.

I handlingsplanen beskrivs 25 åtgärder som sammantagna kan ge Sverige en ökad konkurrenskraft. Det rör sig både om att använda resurser som redan finns på ett smartare sätt och att förbättra strukturer.

25 förslag

Organisationerna lämnar förslag inom sju områden.

1. Stärk tidig forskning och utveckling. De världsomfattande företagen satsar sina forskningsresurser där de bästa förutsättningarna och kompetensen finns. Om svensk medicinsk och teknisk forskning håller hög internationell klass kommer fler stora företag att välja Sverige för sina investeringar.

2. Skapa tillväxt i företag. Att samhällets tillväxtökande insatser hakar i varandra är avgörande för små och medelstora företags möjlighet att växa. Det handlar om offentliga innovationsstöd, statligt riskkapital och förmånliga skattevillkor. Myndigheternas processer och regelverk måste göras enklare och snabbare. Etikprövningsnämndernas verksamheter måste bli mer effektiva och handläggningstiderna kortare.

3. Underlätta för vården att delta när innovativa behandlingar utvecklas. Därför bör förslagen i utredningen ”Starka tillsammans” om klinisk forskning genomföras. Vidare efterlyses att arbetet med den nationella e-hälsostrategin säkerställer en strukturerad vårddokumentation med heltäckande register och biobanker. Man föreslår också att det nya ALF-avtalet används för att stärka samarbete inom forskning mellan näringslivet, vården och akademin.

Stimulera att vården använder innovationer

4. Ge vården utrymme att använda nya innovativa behandlingar. De offentliga pris- och subventionssystemen utformas så att användning av innovationer stimuleras. Satsa på innovationer som stöttar patienters möjlighet att följa och påverka sin egen vård.

5. Förmå företag att etablera sig och stanna kvar i Sverige. Att företag har huvudkontor, marknadsbolag, forsknings- och produktionsanläggningar är viktiga för framtiden för Life Science. Därför måste Sverige erbjuda ett attraktivt företagsklimat, ha internationellt sett låga företagsskatter och satsa på miljövänlig produktion som ökar Sveriges internationella attraktionskraft.

Kompetens ska attraheras

6. Säkra tillgången till kompetens. Ett land med många ”skarpa hjärnor” attraherar de stora världsomfattande företagen. Det kan uppnås genom många specialistkompetenta läkare. Incitament, bland annat förmånliga ekonomiska villkor och attraktiva villkor för att bedriva forskning, behövs för att attrahera svenska och internationella forskare.

7. Samordna och marknadsför svensk Life Science. Villkoren för Life Science är starkt kopplad till politiken inom många områden. Därför behövs en koordinering av de många enskilda insatserna på högsta politiska nivå; i regeringen. En minister i regeringen ska vara ytterst ansvarig för att samordna och driva på insatser från andra enskilda departement. Det ska finnas en tydlig kontaktväg för internationellt verksamma företag som vill investera och etablera sig i Sverige.

Bild

Handlingsplan från LIF - de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech och SwedenBio. Foto: LIF, Sten Erik Jensen (CC BY-NC-ND 3.0)