Medborgarnas tillit måste finnas
Vården rankades inför valet 2018 som en av de tre viktigaste frågorna bland medborgarna. Att vården som välfärdsområde fungerar är en av hörnstenarna för att tilliten mellan medborgare och det offentliga skall upprätthållas. Denna tillit är helt nödvändig för att systemet ska fungera.
Anders Åkesson - Tidigare regionråd i Skåne för Miljöpartiet, numera konsult
- Krönika
- Tisdag 12 februari 2019
Europas framtid är inte billiga kopior
Ska Sverige förbli en kunskapsnation med högkvalificerade jobb måste vi ge läkemedelsföretagen förutsättningar att konkurrera och vilja investera i Sverige och Europa. Då kan inte patenträtten urholkas så som nu föreslås i EU-parlamentet.
Christofer Fjellner - Europaparlamentariker (M)
- Krönika
- Onsdag 9 januari 2019
Balans om värdebaserad vård, tack!
Värdebaserad vård kan i dag antingen betecknas som en frälsning eller ett rött skynke för sjukvården, beroende på vem man frågar. Det finns ett uppenbart behov av en mer nyanserad och vetenskapligt underbyggd diskussion.
Hans Winberg - Ek lic och Generalsekreterare för Stiftelsen Leading Health Care.
- Krönika
- Fredag 18 maj 2018
Antibiotikaresistens ett allt större hot
Jag är övertygad om att EU kan göra stor skillnad och skapa ett globalt samförstånd kring antibiotikaresistens, skriver Europaparlamentarikern Christofer Fjellner i en krönika.
Christofer Fjellner - Europaparlamentariker (M)
- Krönika
- Torsdag 1 mars 2018
Team Sweden kan stärka vårdexporten
I mitten av oktober tog regeringen ett viktigt steg för att ytterligare stärka svensk export inom sjukvårds- och Life Science-området. Som chef för stiftelsen Swecare är jag både glad och stolt över den roll som Swecare har i den satsningen, som går under namnet Team Sweden Care and Health.
Maria Helling - vd Swecare
- Krönika
- Tisdag 24 oktober 2017
Europa måste stärka innovation och utveckling
Europa behöver bra förutsättningar för forskning och utveckling och konkurrenskraftiga villkor för att ta fram nya läkemedel, ny diagnostik och ny medicinteknik.
Christofer Fjellner - Europa-parlamentariker (M)
- Krönika
- Fredag 17 mars 2017
50 års väntan på Nationell läkemedelslista
Nationell läkemedelslista är äntligen här! Det har tagit 50 år att komma till den vision om individbaserat läkemedelsregister som fanns i slutet av 1960-talet. Värnandet om integriteten i register av olika slag har stått mot patientsäkerheten trots att informationen i registren bevisligen inte kommit i orätta händer.
Barbro Westerholm - Riksdagsledamot (L)
- Krönika
- Fredag 3 februari 2017
Se mig som en person och inte en diagnos
"Vården måste ta vara på den enskilda individens kraft. En delaktig vård som utgår från den enskildes behov och förutsättning gör att vi kan fortsätta resan från passiva vårdtagare till aktiva egenvårdare. "
Inger Ros - Ordförande Riksförbundet HjärtLung
- Krönika
- Måndag 28 november 2016
Framtidsinvestering i forskning minskar kostnadsökningar inom vården
Sverige har bättre förutsättningar än de flesta andra länder att göra en ordentlig framtidssatsning på medicinsk forskning och utveckling, där vi genom att dra nytta av innovationer kan begränsa kostnadsökningarna inom vården.
Anna Nilsson Vindefjärd - Generalsekreterare Forska!Sverige
- Krönika
- Fredag 21 oktober 2016
Vi borde prata mer om de stora utmaningarna
Bland oss folkvalda som diskuterar sjukvård domineras debatten sällan hur vi hjälper de mest sjuka eller äldre multisjuka, utan fokus hamnar oftast på lindrigt sjuka. Vi borde prata mer om de stora utmaningarna.
Dag Larsson - (S), ordf SKL:s sjukvårds-delegation
- Krönika
- Fredag 7 oktober 2016
Svensk vård ett starkt varumärke i världen
Ofta präglas den svenska vårddebatten av missnöje, brister och kriser. Och visst går mycket att förbättra och visst finns många utmaningar att klara av. Men samtidigt finns det ett oerhört intresse runt om i världen för svensk vård och svenska lösningar. Sverige har ett starkt globalt varumärke inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg.
Maria Helling - vd Swecare
- Krönika
- Tisdag 27 september 2016
Macchiarini: När elitismen suddar ut gränsen mellan fusk och fakta
Svensk forskning inom Life Science-området har skakats om av Macchiariniaffären. Nyligen presenterades både Kjell Asplunds och Sten Heckschers utredningar. Forskningsministern agerade denna gång tämligen resolut, och sannolikt kommer fler huvuden att rulla framöver. Allt detta ingår i den vanliga skandaldramaturgin och syndabockarna måste då finnas. Viktigare än detta är dock att försöka förstå vad som skett och hur detta kunde ske i ett vidare perspektiv. Vi måste därför prata om kultur.
Hans Winberg - Ek lic och Generalsekreterare för Stiftelsen Leading Health Care.
- Krönika
- Fredag 16 september 2016
Vi måste lära av varandra
Stora utmaningar för svensk hälso- och sjukvård utgörs av att förbättra patientsäkerheten och höja vårdkvaliteten. I detta kontinuerliga arbete måste vi lära av varandra, och då måste vi lyfta blicken och ta till oss hur man arbetar med bättre patientsäkerhet och vårdkvalitet över hela världen.
Stig Nyman - Ordförande Handikappförbunden
- Krönika
- Måndag 15 augusti 2016
Trygg vård i rätt tid av hög kvalitet
Det är tydligt att en kvalitetsresa för att stärka patienten behövs för att välfärden ska klara morgondagens demografiska, sociala och ekonomiska utmaningar. Dagens välfärd har brister och kvaliteten måste öka. Det ska vara ordning och reda i verksamheterna. Välfärden är ingen marknad.
Cecilia Widegren - (M) riksdagsledamot Skaraborg Socialpolitisk talesperson
- Krönika
- Måndag 13 juni 2016
Tredelat huvudmannaskap – en bromskloss?
Varför ska det behöva vara så svårt att komma överens om ansvarsfördelningen för olika delar av hälso- och sjukvården mellan staten, landstingen och kommunerna?
Barbro Westerholm - Riksdagsledamot (L)
- Krönika
- Fredag 13 maj 2016
Förslagen finns – nu behövs politisk vilja
Svensk Life Science mår bättre än på länge. Efter många år i branschen, både som entreprenör och forskare är det med glädje jag betraktar hur Sverige nu stärker sin globala konkurrenskraft inom Life Science.
Patric Källman - Strategisk rådgivare och chef, Vasco Advisers
- Krönika
- Fredag 6 maj 2016
De(t) sällsynta måste få upptäcka(s) och synas
Rubriken ovan kan synas tvetydig eller dubbel och det är medvetet, för den innehåller såväl individ-, som diagnos- och syndromperspektiv.
Mats Eriksson - (M), regionråd Halland
- Krönika
- Måndag 25 april 2016
En frisk befolkning ger en frisk ekonomi
Det finns några saker som både allmänhet, politiker och profession verkar vara hyfsat överens om: Vi har en samhällsutmaning i form av en åldrande befolkning och ökade vårdkostnader, forskning och innovation är viktigt för att möta denna utmaning, och medicinska framsteg ska snabbt komma befolkningen till godo.
Anna Nilsson Vindefjärd - Generalsekreterare Forska!Sverige
- Krönika
- Fredag 15 april 2016
Design för misslyckande
"Att problematisera är en bra början på all ny kunskap. Att leta systemhinder är ett sätt att bättre förstå hur en uppfinning kan bli till en innovation."
Hans Winberg - Ek lic och Generalsekreterare för Stiftelsen Leading Health Care.
- Krönika
- Torsdag 7 april 2016