Vid pressträffen med IFPMA som gav en lägesuppdatering kring vacciner mot covid-19 deltog globala vd:ar för läkemedelsföretag (se faktaruta) och analysföretaget Airfinity, som gjort beräkningar av vaccinproduktion under 2021 samt när olika världsdelar kan komma att uppnå flockimmunitet.

Mindre än ett år efter att pandemin bröt ut är flera coronavacciner framme vid målsnöret, att bli godkända för användning. Dessutom har ett antal befintliga läkemedel visat sig kunna lindra sjukdomen, och det är även helt nya skräddarsydda behandlingar på gång för covidpatienter. När Thomas Cueni, generaldirektör för de forskande läkemedelsbolagens globala organisation IFPMA, summerar ansträngningarna för att kuva pandemin säger han att det varit en helt överväldigande uppgift.

– Utan att samarbeta öppet och transparent hade vi aldrig kunnat åstadkomma detta. Och det har gjorts utan att ta några genvägar. Men vi måste vara realistiska och inse att det finns hinder kvar att övervinna. Det handlar också om att respektera att det finns människor som är oroade över säkerhet och skyddseffekt till exempel, sade Thomas Cueni.

Under den virtuella presskonferens som IFPMA höll under tisdagen den 8 december framkom det att 347 vaccinkandidater just nu är under utveckling, och i olika faser av prekliniska eller kliniska försök. mRNA-vaccinen från Pfizer och Moderna och vektorvaccinet från Astra Zeneca är framme vid målsnöret och kan godkännas av EMA antingen vid årsskiftet eller senare under januari.

Eventuell flockimmunitet i Europa i september

I slutet på januari väntas resultat på säkerhet och skyddseffekt från Johnson & Johnsons (Janssen i Europa) pågående fas 3-försök med ett vektorvaccin som bara behöver tas i en dos. Vetenskapsanalysföretaget Airfinity har gjort en prognos på när vaccinationer i olika länder kan ge flockimmunitet. För Europas del handlar det om september månad nästa år.

Den beräknade vaccinproduktionen under 2021 i olika länder av de olika vaccinerna. Källa: Airfinity. (Klicka här för större visning av bilden).

– Det här är en beräkning vi gjort som baseras på antalet vaccindoser som går till olika länder, men mycket beror förstås på resultaten i de fortsatta kliniska försöken och även på hur produktionskapaciteten ser ut, sade Rasmus Hansen, vd för Airfinity.

Pfizers och BioNTechs vaccin har redan börjat användas i Storbritannien vars läkemedelsmyndighet godkände det så sent som i slutet på förra veckan. EMA förväntas ge besked om godkännande före nyår. Att vaccinet tagits fram så snabbt har väckt en viss oro bland människor och enkäter visar att många är tveksamma till att bli vaccinerade. Pfizers globala vd Albert Bourla betonar att vaccinet tagits fram under exakt samma premisser som normalt, och att det till och med granskats extra mycket av kontrollmyndigheter.

– Det finns alltid människor som är skeptiska till vaccin, men de har fel. Frågan har politiserats för mycket, i till exempel USA, och det är bekymmersamt. Våra resultat är fenomenala och jag uppmanar människor att tänka efter. Den som inte vaccinerar sig påverkar andra och tillåter viruset att sprida sig, sade Albert Bourla.

Diagnostik fortsatt viktigt

Precis som i våras går det i dagsläget att se en begynnande brist på PCR-tester. Det är produktionskapaciteten det handlar om, enligt Severin Schwan, global vd för Roche Group.

EU-länderna beräknas uppnå flockimmunitet i september nästa år, baserat på de olika avtal som tecknats och på beräknad produktion. Källa: Airfinity. (Klicka här för större visning av bilden).

– Som det ser ut nu kommer vi inte ikapp med produktionen med vanliga covidtester, men de nya antigentesterna kan produceras snabbare och i större mängder. De kan ge nya möjligheter för till exempel företag som vill testa sin personal regelbundet, sade Severin Schwann och lade till:

– Eftersom vi fortfarande inte vet hur länge man får immunitet genom vaccinen så kommer diagnostik fortsatt att vara väldigt viktigt, inte bara kommande månader utan år framöver.

Thomas Cueni betonade i sin tur att det nu går att ”se ett ljus i slutet på tunneln”. Snart kommer det att bli möjligt att se hur livet kan återgå till det normala för världens befolkningar, menade han:

– Allt hänger på att vi fortsätter samarbeta för att ta oss genom hindren på vägen. Om världens regeringar är redo så tror jag att vi förhoppningsvis kan se hur vaccinen kan ge flockimmunitet så tidigt som sommaren 2021 i vissa länder. Sommaren 2022 hoppas vi på att hela världen har fått immunitet mot viruset.