iStock_000018967040Small_mindreSedan 1992 rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO att vaccination mot hepatit B införs i de nationella vaccinationsprogrammen. De flesta länder har gjort så; bland de få undantagen finns nordiska länder och Storbritannien. Sent omsider är Sverige på väg att ansluta sig majoriteten av länder sedan Socialstyrelsen rekommenderat regeringen att fatta det formella beslutet så att alla barn i Sverige ska vaccineras mot hepatit B. Globalt sett är hepatit B mycket vanligt. Enligt sajten Internetmedicin lever 400 miljoner människor med sjukdomen. Hepatit B orsakas av ett virus och sprids via blod, sexuella kontakter och mellan mor och barn vid födseln. Små blodmängder räcker för att föra smittan vidare. I det långa loppet kan smittade personer utveckla skrumplever, leversvikt och levercancer.

Hepatit B beräknas orsaka 80 procent av världens alla fall av primär levercellscancer, den femte mest vanliga cancerformen och den tredje mest dödliga i världen.

Under perioden 1997-2006 anmäldes drygt 9100 laboratorieverifierade fall av kronisk hepatit B i Sverige. Drygt 8 300 av dessa personer hade smittats utomlands.

I Sverige är sexuellt överförd smitta den vanligaste smittvägen och svarar för cirka hälften av alla nya fall. Närmare nio av tio fall i denna kategori har smittats via heterosexuella kontakter. Kronisk hepatit B-infektion är en anmälningspliktig smittsam sjukdom i Smittskyddslagen. Enligt Socialstyrelsens beräkning lever mer än 20 000 personer i Sverige med kronisk hepatit B.

Vartannat barn vaccineras

Eftersom det nationella beslutet om att vaccin mot hepatit B ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet har dröjt har hälften av landets sjukvårdshuvudmän gått före och erbjuder sina barn att vaccineras. Enligt en lägesrapport från Socialstyrelsen år 2013 vaccinerades ungefär hälften av alla barn i Sverige mot hepatit B inom ramen för regionala program – antingen helt kostnadsfritt (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Örebro, Sörmland och Stockholm) eller mot en avgift (Jönköping, Kalmar, Värmland, Jämtland, Gävleborg och Dalarna).

I den nya ordning som gäller för vacciner i det allmänna vaccinationsprogrammet från den 1 januari 2013 ska Socialstyrelsen ta fram underlag och rekommendationer som sedan regeringen formellt beslutar om. Den 7 mars 2014 rekommenderade Socialstyrelsen regeringen att vaccination mot hepatit B införs i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Nationella vaccinationsprogram består av både allmänna program, det vill säga barnvaccinationer, och särskilda program riktade till riskgrupper.

Fortsatt vaccination av riskgrupper

Sedan tidigare rekommenderar Socialstyrelsen att personer som har en ökad risk att utsättas för hepatit B-smitta ska vaccineras. Även om alla barn kommer att vaccineras framöver finns ett fortsatt behov under lång tid av riktade vaccinationer mot riskgrupper, bland annat barn i familjer från länder med hög förekomst av smitta, yrkesgrupper inom sjukvården, narkomaner som injicerar droger samt män som har sex med män.

Ann Söderström
Ann Söderström

Att det finns ett utbrett starkt stöd för att vaccination mot hepatit B införs i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet för barn framgick på ett seminarium som arrangerades av Dagens Medicin i Stockholm den 13 mars 2014 (länk till artikel).

Men det finns också en frustration över att processen har tagit så lång tid, något som bland andra Ann Söderström, smittskyddsläkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, vittnade om. Att tolv landsting redan (se ovan) infört vaccination av sina barn kan uppfattas som ett uttryck för missnöje över en långsam nationell process.

Upp till två års process

Anders Tegnell
Anders Tegnell

Enligt den nya ordningen bedöms det att ta upp till två år för att inlemma nya vacciner i det allmänna vaccinationsprogrammet. Även om regeringen agerar snabbare än så lär det dröja innan alla barn vaccineras mot hepatit B.

– Efter ett regeringsbeslut ska det göras en upphandling. Realistiskt sett lär det dröja tills kring årsskiftet 2015-2016 innan de första barnen kan vaccineras inom programmet, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog och chef för avdelningen för analys och prevention på Folkhälsomyndigheten, under seminariet.

Bilder

Slingrande väg. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved)

Ann Söderström och Anders Tegnell. Foto: LIF, Sten Erik Jensen (CC BY-NC-ND 3.0)