Man pointing his fingerHur kan nationella riktlinjer och andra nationella kunskapsstöd bidra till en kunskapsbaserad och jämlik vård? Hur ska mer bindande nationella riktlinjer kombineras med att vårdprofessionernas yrkeskunskap och erfarenhet ska bli mer vägledande i vården av individuella patienter? Detta är några av de frågor den nyutnämnde utredaren Sofia Wallström, generaldirektör för TLV, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, ska fundera på. En del av bakgrunden till att regeringen tillsatt utredningen ”Ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården” är att sjukvården endast anammar en mindre andel av dagens nationella kunskapsstöd. Enligt en färsk utvärdering av Myndigheten för vård- och omsorgsanalysleder knappt var tredje rekommendation till en mer kunskapsbaserad sjukvård (läs artikel). Enligt Vårdanalys behövs fler nationella riktlinjer och riktlinjerna behöver tas fram snabbare, uppdateras kontinuerligt samt riktas mer mot vårdens professioner och patienter.

Försäkra att styrning är ett stöd

En ny författning om statlig kunskapsstyrning trädde i kraft den 1 juli 2015. Ett syfte är att se till att de statliga myndigheternas styrning är ett stöd för både sjukvårdshuvudmän och vårdprofessionerna. Dock regleras inte hur kunskaper ska omsättas i praktiken – det är ett ansvar för huvudmännen och verksamheterna. Nationella programråd och de regionala cancercentrumen ska bland annat bidra till ökad kunskap och samverkan mellan de lokala, regionala och nationella nivåerna inom sjukvården. Det blir nu Sofia Wallströms uppgift att kartlägga alla olika initiativ och samarbeten som finns med syften att öka följsamheten till nationella kunskapsstöd, inklusive initiativ som används i kontakt med patienter. Vidare ska hon lyfta fram framgångsfaktorer men också hinder för ökad följsamhet och hur dessa hinder ska kunna minskas.

Mer bindning med bibehållen självständighet

Sofia Wallström.
Sofia Wallström.
Sofia Wallström ska också utreda hur nationella riktlinjer ska bli mer bindande för sjukvården. Tanken är att fler och mer bindande riktlinjer för hur sjukvården ska bedrivas kan bidra till en mindre ojämlik vård. Kritik mot de nu gällande riktlinjerna gör gällande att de är otydliga om vilka målgrupper de riktas till – är beslutsfattare på hög nivå eller till vårdprofessionerna mottagare? Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) innehåller övergripande skyldigheter för sjukvårdens huvudmän och enskilda vårdgivare. Eftersom HSL är en ramlag som inte detaljreglerar sjukvården medger den också standardskillnader mellan de enskilda landstingen. Detta drabbar framför allt de svagaste grupperna i samhället, påpekas i utredningsriktlinjerna. Utredaren ska belysa konsekvenserna för landstingen och det kommunala självstyret av mer bindande nationella riktlinjer och en ökad följsamhet till dem. I valrörelsen inför valet 2014 förde socialdemokraterna (läs artikel) fram parollen ”Låt proffsen vara proffs” som handlade om att vårdprofessionernas ställning i vården skulle stärkas. Nu återkommer detta område i direktiven till Sofia Wallströms utredning. Utredaren ska i sina förslag om mer bindande nationella riktlinjer beakta vårdprofessionernas roll och medicinska ansvar att ge varje patient en individuellt utformad vård i dialog med denne. Utredningen får pågå längst till den 1 mars 2017.

Bilder

Hand som pekar. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Sofia Wallström. Foto: LIF  (CC BY-NC-ND 3.0)