Den nya rapporten från Läkarförbundet bekräftar en rad andra undersökningar som visar omfattande brister i kontinuitet i vården och att den nya patientlagen haft mycket begränsat genomslag i sjukvården, exempelvis från myndigheten för Vårdanalys.

Läkarförbundets enkät bland medlemmar visar att lagreglerna kring fast vårdkontakt fortfarande är ganska okända, och att verksamhetsrutiner för att utse fast vårdkontakt i stor utsträckning saknas. Endast 40 procent av de svarande läkarna anser sig ha goda eller mycket goda förutsättningar att erbjuda läkarkontinuitet.

– Vi har haft lagstiftning om patienters rätt till en patientansvarig läkare eller en fast vårdkontakt sedan 1991 men våra undersökningar visar att den inte följs och detta är helt oacceptabelt, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren i ett pressmeddelande.

Okänt begrepp

Patientansvarig läkare (PAL) ersattes 2010 med att begreppet Fast vårdkontakt infördes i hälso- och sjukvårdslagen. Den infördes även i den nya patientlagen från 2015. En avgörande skillnad är att den fasta vårdkontakten inte behöver vara läkare, förutom vid livshotande sjukdomar. En rad undersökningar visar dock att fast vårdkontakt är relativt okänt hos såväl patienter som i sjukvården.

Enkätsvaren från läkarna visar att en stor majoritet tycker att övergripande systemfrågor som IT-stöd och styr- och ersättningsmodeller inte stödjer ett arbetssätt som innebär läkarkontinuitet och samordning för patienterna. Bristande bemanning utgör ett stort problem, och bara 32 procent har uppgett att kontinuiteten kan upprätthållas när man själv inte är på jobbet.

Återinförande av PAL

Läkarförbundet vill nu att rätten utvidgas genom ett återinförande av PAL som fast vårdkontakt. Även patienter med kroniska sjukdomar och andra allvarliga eller komplicerade sjukdomstillstånd, respektive sköra eller multisjuka äldre behöver ha en läkare som fast vårdkontakt, menar förbundet. Man vill därför att Socialstyrelsen ges i uppdrag att i föreskrifter slå fast rätt till PAL för alla med allvarlig sjukdom.

– Vi behöver en tydlig föreskrift om fast läkarkontakt och skärpt statlig uppföljning. Dessutom måste man prioritera frågan ute i landstingen, med styr- och ersättningssystem som främjar läkarkontinuitet, säger Heidi Stensmyren.

Läkarförbundet har längre drivit kravet på en fast patientansvarig läkare i sjukvården. Man anser också att detta har starkt stöd i befolkningen. En Sifo-undersökning som förbundet gjorde i februari i år visade att omkring 80 procent ansåg att det är viktigt att få en namngiven läkare som har övergripande ansvar vid återkommande kontakter med hälso- och sjukvården.