Mer generösa regler ska medföra att fler apotek i glesbygd blir berättigade till särskilt statligt stöd.

Från Lönsboda i söder till Vittangi i norr är 31 apotek för närvarande stödberättigade enligt de gamla regler som gällt sedan glesbygdsbidraget infördes 2013. Med nya kriterier görs bedömningen att närmare 50 apotek blir aktuella för stöd.

Förändringarna bygger på höjd intäktsgräns, från 10 miljoner kronor per år för receptförskrivna läkemedel till 15 miljoner kronor, för att kunna få bidrag. Dessutom mildras kraven på öppethållande.

– Hela Sverige ska leva, därför är det avgörande att samhällsviktig service ska finnas i hela landet. Regeringen vill därför möjliggöra för fler apotek att ta del av glesbygdsbidraget, säger socialminister Lena Hallengren i ett uttalande.

Gunilla Rönnholm, TLV
Gunilla Rönnholm, TLV

Antalet som får stöd har minskat

Regeringsbeslutet om det nya regelverket gäller retroaktivt för den verksamhet som bedrivs i år med ansökningar som bedöms av TLV som ansvarig myndighet i början av nästa år.

För glesbygdsbidraget gäller även ett krav på avstånd till närmaste öppenvårdsapotek på minst två mil. Tills vidare blir den gränsen kvar – även om TLV i en rapport lyft behovet av sänkt avståndsgräns.

Antalet apotek som uppfyller både avstånds- och försäljningskriterierna har minskat från 65 vid starten 2013 till 44 apotek ifjol.

– De nya gränserna är bättre anpassade till dagens förutsättningar och ger apoteken större möjlighet att hantera de utmaningar som de möter. Sedan bidraget infördes har apotekens försäljning av receptförskrivna läkemedel ökat till följd av att fler dyra läkemedel lanserats, vilket har ökat apotekens omsättning, säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Hon tillägger att en ökad omsättning in nödvändigtvis gör de ekonomiska förutsättningarna mer gynnsamma.

– Det beror på att apotekens handelsmarginal minskar vid försäljning av läkemedel över en viss prisnivå, vilket i förlängningen påverkar apotekens rörelsemarginal negativt. För höga försäljningsintäkter försämrar dessutom apotekens möjligheter att få bidrag.