Totalt rekommenderade myndigheten att 93 läkemedel skulle godkännas inom EU. Det är cirka tio fler beslut än under 2013 och 2014. Antalet godkännanden har varierat år från år men trenden är en ökning jämfört med 2000-talets första decennium. Formellt beslutar EU-kommissionen om ett läkemedel ska godkännas. De flesta godkännandena under 2015, 54 stycken, handlar om nya indikationer och användningsområden för redan godkända läkemedel. Vid sidan av 19 nya substanser mot cancer och blodsjukdomar har 5 nya läkemedelssubstanser mot infektionssjukdomar godkänts under 2015 i Europa. Flera av de nya substanserna är även läkemedel mot sällsynta sjukdomar, dit många cancerformer räknas.

Tre nya hjärt-kärlläkemedel

Under lång tid har få nya läkemedelssubstanser för behandling av hjärt-kärlsjukdom, som är den sjukdomsgrupp som svarar för flest dödsfall i Sverige, godkänts. Så godkändes till exempel endast en ny substans under 2014. Men under 2015 ökade antalet till tre – varav ett mot hjärtsvikt och två mot högt kolesterol. Ytterligare tre läkemedel som påverkar ämnesomsättningen i kroppen godkändes. Sedan länge bedrivs mycket forskning kring sjukdomar i nervsystemet, till exempel stroke, Alzheimers demens, Parkinsons sjukdom, epilepsi och MS, men antalet nya läkemedel som godkänts är lågt. Under 2015 godkändes två nya läkemedel, bland annat ett mot narkolepsi.

Snabbspår för angelägna behov

Nya läkemedel som riktas mot medicinska behov som idag saknar behandling kan få ett snabbare godkännande i EU – det kan handla om upp till 150 dagar i stället för 210 dagar. Under 2015 var det fem läkemedel som fick en snabbare utvärdering på detta sätt, bland annat en antidot när man vill motverka effekten av ett antikoagulerande läkemedel. EMA samarbetar även med Världshälsoorganisationen WHO och under 2015 lämnades en positiv utvärdering för ett vaccin mot malaria (Mosquirix), som är det första malariavaccinet som utvärderas globalt. Under 2015 utvärderades även vacciner mot HPV, som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer. Detta gällde om vaccinerna kan orsaka så kallad CRPS (intensiva smärtor vid beröring med oklar orsaksbakgrund) och POTS (ökad hjärtrytm, yrsel och svimningar när man reser sig upp). Utvärderingen visade att det inte finns några orsakssamband mellan HPV-vaccination och de tillstånden. Därmed finns inga skäl att ändra de nuvarande rekommendationerna för vaccinerna, konstaterar EMA.