LIF BB 2009 132_mindreDen 31 juli 2014 föreslog utbildningsdepartementet att ett statligt centrum för kliniska läkemedelsprövningar inrättas i Göteborg. Enligt förslaget ska det inrättas före årsskiftet. Vetenskapsrådet inväntar det formella uppdraget från regeringen. I utredningen ”Starka tillsammans” föreslog utredaren Ingrid Petersson en statlig nämndmyndighet som får ansvar för att stärka kliniska läkemedelsprövningar i Sverige. Förslaget är en reaktion på en flerårig negativ trend där antalet läkemedelsprövningar minskat i Sverige samtidigt som de ökar totalt sett i världen. Utredningsförslaget syftar till att stärka samarbetet mellan industrin, sjukvården och den akademiska forskningen. Utöver den centrala nivån föreslogs regionala noder, stödfunktioner, i de sex enskilda sjukvårdsregionerna.

Göteborg föreslås få nytt centrum

Under sommaren presenterade regeringen ett förslag som innebär att ett statligt centrum för läkemedelsprövningar inrättas i Göteborg. Formellt ska centrumet tillhöra Vetenskapsrådet. Ingrid Petersson föreslog en nämndmyndighet och regeringen ett centrum. Har det någon betydelse för tyngden i verksamheten om den nya instansen blir en myndighet eller en centrumbildning? Mats Ulfendahl, huvudsekreterare i Ämnesrådet för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet och även huvudsekreterare i rådets Kommitté för klinisk behandlingsforskning samt professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, tror inte den formella skillnaden behöver få någon roll.

Uppdragets tydlighet det viktiga

Mats Ulfendahl
Mats Ulfendahl
– Det viktiga är hur tydligt formulerat uppdraget till Vetenskapsrådet ser ut. Förhoppningsvis bygger uppdraget i hög grad på utredningens förslag. Idag, den 21 augusti, har vi inte fått uppdraget från departementet, säger han. Han tror att uppdraget kan komma inom någon vecka. Det faktum att det är riksdagsval den 14 september bör inte leda till fördröjningar, hoppas Mats Ulfendahl. – Det finns en stor enighet från politiskt håll och från alla inblandade aktörer om nödvändigheten i bättre villkor för kliniska läkemedelsprövningar. Reaktionen på Ingrid Peterssons förslag var genomgående starkt positiva. Dessutom finns finansieringen för verksamheten på plats genom forsknings- och innovationspropositionen från hösten 2012, säger han. I propositionen 2012 avsattes 40 miljoner kronor för verksamheten under 2015 och därefter 50 miljoner kronor per år. Pengarna ska bland annat användas för att stimulera sjukvårdshuvudmän att gå in i kliniska läkemedelsprövningar.

Bilder

Forskningsbild. Foto: LIF, Gunnar Menander (omfattas inte av CC. All rights reserved) Mats Ulfendahl. Foto: Kristian Pohl (omfattas inte av CC. All rights reserved)