Både Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket kommer att genomföra uppföljningsstudier av vaccination mot covid-19. Även Vetenskapsrådet har fått medel att fördela till studier.

Enligt ett regeringsuppdrag ska Folkhälsomyndigheten respektive Läkemedelsverket planera för och genomföra uppföljning av covidvaccinationerna. I takt med att data från regionerna kommer in i Vaccinationsregistret ska Folkhälsomyndigheten analysera omfattningen och effekten av vaccinationerna, både geografiskt och i olika befolkningsgrupper. Läkemedelsverket kommer i sin tur att – vid sidan av det vanliga säkerhetsarbetet – genomföra en fördjupad säkerhetsuppföljning av vaccinerna mot covid-19. Den uppföljningen innebär bland annat att uppgifter från det nationella vaccinationsregistret ska jämföras med information om sjukdomsförekomst i olika hälsodataregister – målet är att fånga upp oförutsedda och sällsynta biverkningar som kan kopplas till vaccineringen.

Bengt Mattson
Bengt Mattson

Bengt Mattson, vaccinexpert på Lif, konstaterar att det är bra om det sker ett nära samarbete mellan de relevanta myndigheterna vad gäller uppföljning, men han pekar också på att det finns fler aspekter som inte bör glömmas bort och som kanske behöver uttryckas i ett utökat uppdrag:

– När man genomför en sådan här omfattande vaccinering är det väldigt viktigt att man följer upp alla effekterna av vaccinationen. Det är viktigt att också de positiva värdena belyses – att vi kommer att se ett minskat antal döda, färre som läggs in på IVA och inte minst att samhället kan börja öppna upp igen. Varje månad som vi fortsätter med ett nästan nedstängt samhälle kostar det många miljarder kronor, säger Bengt Mattson.

Han säger att det är en fördel att analyser och granskningar av både vaccin och vaccinationer görs i samarbete med myndigheterna – det ligger även i läkemedelsföretagens intresse och kompletterar företagens ansvar och skyldighet att genomföra egen uppföljning.

– Det är dock viktigt att det nödvändiga fokuset på riskperspektivet och biverkningar kompletteras med studier på den nytta vaccinen ger för patienterna och samhället. Jag skulle önska att det också ges tydliga uppdrag att genomföra ordentliga analyser och uppföljningar av nyttosidan, säger Bengt Mattson.

Effekten ska följas

Enligt den plan för analys av covid-19 som Folkhälsomyndigheten tagit fram ska effekten av vaccinationerna – alltså hur bra skydd mot sjukdomen som vaccinen ger – följas upp. Det görs genom en samkörning av uppgifterna i det nationella vaccinationsregistret och information i SmiNet, FoHM:s databas för övervakning av anmälningspliktiga sjukdomar. Myndigheten ska också granska omfattningen av vaccinationen per åldersgrupp, kön, vaccintyp, antal doser och folkbokföringsort.

Richard Ljung
Richard Ljung

Läkemedelsverkets särskilda säkerhetsuppföljning är registerbaserad och görs i samarbete med Folkhälsomyndigheten. Data från det nationella vaccinationsregistret kopplas till såväl hälsodataregister som till uppgifter om bakgrundssjuklighet, demografi och socioekonomi. Verket hoppas på så sätt kunna identifiera biverkningar som inte upptäckts under de kliniska prövningarna av vaccinen.

– Vi vill så tidigt som möjligt fånga upp om det förekommer misstänkta biverkningar. Med hjälp av uppgifterna från det nationella vaccinationsregistret kan vi följa vaccinerade och ovaccinerade grupper och jämföra med tidigare sjukdomsförekomst vi får fram från bland annat läkemedelsregistret, patientregistret och dödsorsaksregistret, berättar Rickard Ljung, professor i epidemiologi vid Läkemedelsverket.

Ska titta på specifika diagnoser

Läkemedelsverket kommer att göra både en översiktlig analys av alla åldersgrupper från 18 år och uppåt, men även titta på personer med specifika diagnoser – till exempel de med neurologiska eller autoimmuna sjukdomar. Också dödsfall ska granskas. Med bakgrund av de fall av narkolepsi som uppstod efter vaccineringen mot svininfluensa 2009 kommer Läkemedelsverket även att leta efter misstänkta fall av autoimmuna reaktioner.

– Vid all infektion finns det en ökad risk för autoimmuna reaktioner, och en sådan risk kan också finnas vid vaccinering, säger Richard Ljung.

Utöver de granskningar som görs av Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket kommer också flera bredare forskningsstudier att göras. Regeringen har föreslagit att 100 miljoner kronor avsätts till uppföljning av vaccinationerna genom kliniska studier, och Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att förbereda utlysningen av dem.