Life science-strategier, både på papper och i verkligheten. Det var den röda tråden i konferensen Medinnovation i Skåne, där ett antal initiativ för fler kliniska studier presenterades på scenen.

Antalet kliniska studier minskar i Sverige, en utveckling som måste vändas för allas skull: patienterna, företagens, och vårdens. Det budskapet återkom hos många av talarna på den årliga konferensen Medinnovation i Skåne. Långsam introduktion i Sverige av nya behandlingar beskrevs som del av problemet, såväl av industrin som av chefen för Regeringskansliets life science-kontor, Jeanette Edblad.

Jeanette Edblad
Jeanette Edblad

– Det behövs fler kliniska prövningar av bättre kvalitet, där fler patienter får möjlighet att vara med. Men det är lika viktigt att nya behandlingar snabbt implementeras. Att nya lösningar inte enbart ses som kostnader utan att hänsyn också tas till den nytta som de skapar. Regeringen kommer att tillsätta en utredning för att se över det här, sa Jeanette Edblad, syftande på att regeringen just nu skriver på direktiv till en ny läkemedelsutredning.

Både svensk och dansk strategi vägs in

Under konferensen blev det tydligt att Skåne inte saknar initiativ för att stärka just kliniska prövningar. Marie-Louise Lövgren, utvecklingsstrateg i Region Skåne, berättade om arbetsgruppen för life science och hälsa inom nätverket Firs: Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, som samlar näringsliv, akademier, kommuner och region.

Marie-Louise Lövgren
Marie-Louise Lövgren

– Vi har valt att arbeta mycket med förutsättningarna för kliniska prövningar i regionen. Bland annat har vi instiftat dialogmöten mellan företag och hälso- och sjukvård för att identifiera flaskhalsar, sa Marie-Louise Lövgren.

Firs grupp står bakom den skånska life science-agenda som funnits sedan 2021 och som nu ska omformuleras, med ett öga på såväl den nya svenska life science-strategin som den danska.

– Skåne är ju i mitten och måste förhålla sig till båda. När vi uppdaterar agendan vill vi hitta formuleringar som gör det tydligt att vi är del av Medicon Valley, sa Marie-Louise Lövgren.

Forskningskoordinatorer avlastar

Firs life science-grupp låg också bakom bildandet av en kurs för forskningskoordinatorer. De ska kunna ta över vissa administrativa uppgifter och på så vis frigöra tid för sjuksköterskor som arbetar med kliniska prövningar. Dessutom har Firs gett i uppdrag till regionalt ägda bolaget Innovation Skåne att organisera så kallade testbäddar i vården för medicintekniska innovationer.

Enligt Tue David Bak, sedan i somras chef för Innovation Skåne, ska testbädden ge företag möjlighet till bland annat användbarhetstester, valideringsmöten och workshops med experter. Samtidigt ska de kliniska verksamheterna erbjudas stöd genom hela testprocessen; från den punkt där de ska formulera sina behov, till det skede där man övergår till kliniska prövningar eller pilotprojekt.

Tue David Bak
Tue David Bak

– Vår ambition är tydlig: vi ska göra processen från halvfärdig, lovande lösning till produkt betydligt mer professionell, och göra det billigare att komma igång. Det är det som behövs, sa Tue David Bak.

Strategisk allians för AstraZeneca tillbaka till Skåne

Helt nytt i Skåne är också en strategisk allians mellan AstraZeneca, Skånes universitetssjukhus och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, koordinerad av Medicon Village, som ska öka tempot i införandet av innovationer i vården och stärka samverkan mellan industri och akademi.

Tre av de fyra aktörer var på plats för att berätta om satsningen, och Petter Hartman, VD för Medicon Village, underströk att det inte handlade om ett tidsbegränsat projekt.

Petter Hartman
Petter Hartman

– Vi behöver komma ifrån projektsjukan. Vi vill inte resurssätta det här i kronor och ören och sedan försöka hitta en extern finansiär som ska betala oss för att göra jobbet. Det som behövs är att vi hittar en långsiktig modell för att hantera de här frågorna, sa Petter Hartman.

I och med arbetet med alliansen blir AstraZeneca mer närvarande i Skåne genom att bli medlem i Medicon Village – som grundades i lokalerna företaget lämnade när de la ner sin verksamhet i Lund för femton år sedan.

– Det är inte förrän en uppfinning når patienterna som det är en innovation, och med det här tror jag att vi kommer att få till innovationerna. Jag upplever Skåne som en stor, liten region. Samtidigt som den är stor, är man också nära varandra och har ett stort fokus på samarbete, sa Andrea Nordheim, affärsenhetschef och operativ chef för AstraZeneca i Sverige.

För universitetssjukhuset talade forskningschef Stefan Jovinge, som bestämt underströk att beröringsskräck i sjukvården gentemot näringslivet, som andra talare tagit upp, inte var något han ville kännas vid.

– Absolut inte. Vi är i ett kritiskt läge nu och det duger inte att bara ha en part med i laget. Akademiska centra är resursen, men vi måste samarbeta med industrin, sa Stefan Jovinge som också passade på att ge en eloge till Region Skånes politiker för både positiv inställning och ekonomiska resurser, bland annat till det nya regionala ATMP-centret.

Ökad samverkan räcker inte

När tre politiker möttes på scenen framstod de mycket riktigt som eniga. Men regionråd Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, menade att det kan behövas ännu mer interaktion mellan den egna nämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag tycker vi blir bättre och bättre på att samarbeta, men hade vi jobbat ännu tätare tror jag att vi hade kunnat växla upp mer, sa Anna Jähnke.

På tjänstepersonsnivå var Marie Louise Lövgren från Regional utveckling mer positiv.

– Jag skulle säga att vår samverkan befinner sig någonstans på skalan mellan ”utvecklingspotential” och ”lysande”. Jag pratar med mina kollegor på hälso- och sjukvårdsstyrning varje vecka.

Ökad samverkan var ett ämne som återkom under dagen, men flera talare passade på att betona att det inte räcker med prat. En av dem var Tue David Bak, som fick frågan vad han tagit med sig för erfarenheter från sitt tidigare arbete i andra länder.

– Ni är fantastiska på samverkan i Sverige. Men det kan bli att man bara sitter där och säger ”oj vad trevligt, alla pratar med varandra, i samma rum” ... men så händer det ingenting, och sedan blir det fika. Det behövs också lite action! Det tar jag med mig från den danska sidan.