Charlotta Gummesson

Det är hennes femte arbetsvecka. Från det höj- och sänkbara skrivbordet har hon en enastående utsikt över Göteborg och Slottsskogen. Sedan 2004 har Sahlgrenska Science Park varit belägen på Medicinareberget, mitt emot Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det känns väldigt spännande att vara här, jag är så fascinerad över hur stor efterfrågan det finns på det vi gör, från såväl forskare som stora och små bolag. I vår företagspark finns både forskningsföretag med medicinsk inriktning, men också olika kunskapsföretag inom Life Science-området, säger Charlotta Gummeson.

Stötta tillväxtbolag

Sahlgrenska Science Park har till huvuduppgift är att stötta entreprenörer och innovatörer att utveckla lovande idéer till framgångsrika, internationella tillväxtbolag, men också att guida med kompetens och finansiering i olika faser. – Vi har flera erfarna och drivna medarbetare, personer som bland annat tidigare haft en VD-roll i olika bolag och som arbetat med affärsrådgivning-, affärsutveckling och internationalisering. Vi har bland annat ett program där bolag får en unik möjlighet att träffa företrädare för det brittiska NHS, som driver den offentliga hälso- och sjukvården i Storbritannien. Bolagen får chansen att testa sina idéer, men också hjälp med paketeringen, säger Charlotta Gummeson. Via Vinnovas Life Science-program SWElife, har Sahlgrenska Science Park även getts möjlighet att ge verifieringsstöd till företag på upp till 250 000 kronor. Stödet kan användas till exempelvis marknadsanalyser eller utredningar av regulatoriska och tekniska möjligheter och utmaningar. – Vi bygger även upp en ny projektarena där små och stora företag kan få hjälp med behovsanalyser. Det kan handla om frågor som handlar om vad som krävs för att utvecklas vidare och ta stegen in i framtiden. För många medicintekniska företag handlar det bland annat om att förstå och leva upp till regulatoriska krav, säger Charlotta Gummeson.

Omfattande satsning

I Västra Götalandsregionen finns inom branschen cirka 480 bolag med närmare 9 000 anställda. Behovet av en aktiv mötesplats för såväl etablerade som nya företag, är stort. – Vi bygger nu ut vår verksamhet och genom att knyta till oss det närliggande Biotech Center kan vi erbjuda större kontorsutrymmen och fler mötesplatser. Inom Sahlgrenska Science Park finns även möjligheter att hyra ett välutrustat laboratorium. Laboratorieytan är totalt 850 kvadratmeter. På gångavstånd ligger Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Under många år har diskussionerna gått varma om hur de olika verksamheterna ska kunna knytas närmare varandra. Nu tycks det kunna anta en fastare form. I slutet av februari presenterades fem nya arkitektförslag på hur akademin och sjukvården ska byggas samman. Utvecklingsprojektet är en del i en omfattande Life Science-satsning i Västra Götalandsregionen som beräknas ge 1 000 nya arbetstillfällen. – Det är en viktig satsning som kraftigt stärker Västsveriges attraktions- och konkurrenskraft, inte bara på en nationell nivå utan även internationellt. Sahlgrenska Science Park är en viktig länk i denna satsning och vi har en stark koppling till såväl sjukvården som akademin och näringslivet. I styrelsen har vi en bred representation från Chalmers, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet. Vi har också ett flertal samarbetspartners knutna till vår verksamhet inom Life Science-området, säger Charlotta Gummeson.

Sjuksköterska i botten

Hon har en lång och bred erfarenhet av Life Science och ledarskap i forskningsbaserade affärsprojekt. Hon lämnade uppdraget som Investment Manager i Almi Invest och dessförinnan hade hon en liknande roll på Innovationsbron, men med större fokus på innovationssystemet. Hon har även en bakgrund inom industrin, bland annat som sverigechef i Astellas Pharma och som marknadschef på GlaxoSmithKline. – I botten är jag sjuksköterska och arbetade en kort tid på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Samtidigt pluggade jag på Handelshögskolan och när jag gavs chansen att ta steget över till industrin, gjorde jag det.

Kommer det att märkas av Sahlgrenska Science Park har fått en ny VD?

– Ja, det hoppas jag. I dag görs mycket som omvärlden inte känner till. Jag vill sätta vår verksamhet på kartan och lyfta fram våra verksamheter i rampljuset. Jag kommer att satsa mer på kommunikation så att fler blir varse vad vi gör och vad vi tillsammans kan åstadkomma.

Vilka är dina drivkrafter?

– Jag har ett stort samhällsengagemang och drivs av goda idéer och att se till att de blir konkreta och förverkligas. Min vision är att medverka till att den redan framgångsrika medicinska näringslivssektorn i regionen utvecklas till ett internationellt och attraktivt centrum inom Life Science, säger Charlotta Gummeson.