Med ett nytt läkemedel mot hepatit C som den pådrivande faktorn är företaget Medivir i dag mitt uppe i en avgörande förändring – från det mindre forsknings- och utvecklingsföretaget till ett komplett läkemedelsföretag på väg mot uthållig lönsamhet. Det brukar heta att Sverige håller mycket hög klass inom medicinsk forskning medan vi är närmast usla på att kommersialisera forskningen – och att små svenska forskningsföretag har svårt att ta de ofta nödvändiga stegen till att bli fullskaliga läkemedelsföretag.
Maris Hartmanis
Maris Hartmanis
Samtidigt är processen att gå från ett forsknings- och utvecklingsföretag till ett komplett läkemedelsföretag oerhört komplicerad och inte utan risker. När Maris Hartmanis, vd på Medivir, beskriver det som företaget just nu tar sig igenom använder han ordet transformation. Ett ord som väl beskriver vad det handlar om. – Vi är mitt uppe i den här transformationen. Medivir har varit ett typiskt forskningsföretag som levt på olika samarbetsavtal, milstolpebetalningar för forskning, och ibland aktieemissioner. Vi är nu ett komplett läkemedelsföretag på väg mot långsiktigt hållbar lönsamhet, säger han.

Köpte upp företag med beprövade läkemedel

Den pådrivande faktorn är det som hållit forskare och utvecklare på Medivir och deras partner företaget Janssen sysselsatta i närmare tio år, läkemedlet Olysio (simeprevir) mot hepatit C som nyligen godkändes för försäljning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Läkemedlet väntas få betydande försäljning, sett utifrån goda resultat i kliniska studier och det enorma behovet av bättre behandlingar för smittade med hepatit C. Och det kräver något annat än det mindre forskningsföretagets struktur. Därför var det logiskt att Medivir 2011 köpte upp företaget BioPhausia, som hade ett 15-tal beprövade läkemedel i portföljen och därtill nödvändiga avdelningar för exempelvis regulatoriska frågor, biverkningsrapportering, marknadsföring och försäljning. – De hade egentligen allt utom egen forskning och utveckling, och genom att slå ihop företagen fick vi verkliga synergier, säger Maris Hartmanis.

Krävde helt nya muskler

Men att tillhandahålla läkemedel på en global marknad är något som kräver helt andra organisatoriska och finansiella muskler än Medivirs. Företaget har en tydlig affärsmodell där man samarbetar med globala läkemedelsföretag på världsmarknaden, medan Medivir behåller försäljningen i de nordiska länderna. När det gäller simeprevir sker samarbetet med företaget Janssen. På liknande sätt arbetar man med kommande läkemedel. Efter de inledande kliniska prövningarna på människa i fas 1 söker Medivir samarbete med ett globalt läkemedelsföretag. Ett skäl är att när ett läkemedel ska prövas i fas 2 och fas 3 ökar kostnaderna dramatiskt. – Den här modellen gör att vi kan stå för det viktiga innovativa arbetet och den tidiga prekliniska och kliniska utvecklingen. Genom samarbete med en global partner kan vi få milstolpebetalningar och royalty-ersättningar, samtidigt som vi själva behåller försäljningen i de nordiska länderna, säger Maris Harmanis.

Knoppades av från Astra

Medivir grundades 1988 som en avknoppning av den antivirala forskningen inom dåvarande Astra. Företaget bygger på en tydlig och ganska smal kärnkompetens: att ta fram läkemedel som hämmar enzymklasserna proteaser och polymeraser. Det är inom dessa områden satsningar sker och där Medivir själva ser sig som unika. Simpeprevir är en proteashämmare som blockerar ett enzym som hepatit C-viruset behöver för att föröka sig. – Vi jobbar vidare med att få fram fler sådana hämmare inom hepatit C. Behoven inom hepatit C är enorma med uppskattningsvis 170 miljoner smittade globalt sett, säger Maris Hartmanis.

Framtid i Sverige för Medivir

På senare år har framtidsbilden av svensk forskning och läkemedelsindustri målats i ganska dystra färger. I dag sysselsätter industrin hälften så många som vid millennieskiftet. Maris Hartmanis ser en positiv framtid i Sverige för Medivir, samtidigt som han ser mycket som behöver göras för att behålla en livskraftig life science-sektor. – Medivir är starkt förankrade i Sverige där våra grundare fortfarande är aktiva och vi har en långsiktig vision att bygga Medivir till ett nytt stort nationellt läkemedelsföretag. Men det måste vara attraktivt att verka i Sverige, vi måste ha tillgång till kapital och rätt personal. Hela sektorn i Sverige är i dag oerhört beroende av AstraZeneca och den styrka en global spelare representerar. Det genererar en hel biotop av underleverantörer och småföretag. Det vore en absolut katastrof för Sverige om AstraZeneca försvann.

Vad behöver göras?

– Vi måste få liv i life science-sektorn som helhet. Det finns inte riskkapital i dag som kan ta ett företag från litet forskningsbolag till ett större bolag. Den kliniska forskningen fungerar heller inte särskilt väl. Det är svårt att hitta intresserade och det är krångligt och tidsödande. Det slutar oftast med att man väljer att lägga klinisk forskning i andra länder. Det är många utredningar och diskussioner, men det behövs mer action, säger Maris Hartmanis.

Vad önskar du dig av politikerna?

– Att ta fram ett läkemedel är en process på cirka 15 år och den är beroende av långsiktighet i beslutsfattandet. Vi konkurrerar på en världsmarknad och vi måste vara bäst i vår nisch i världen. Vi planerar på mycket lång sikt och kan inte riskera att någon rycker undan mattan för oss i morgon. Politiker som själva har mandatperioder på fyra år har ofta svårt att ta till sig innebörden av detta. Jag tror heller inte att man fullt ut inser hur betydelsefull läkemedelsindustrin är för vår export, säger Maris Hartmanis.

Fakta om Medivir

  • Grundades 1988 genom avknoppning av Astras antivirusprojekt där orden medicin och virus kombinerades till Medivir.
  • Fokuserar på forskning inom enzymklasserna proteaser och polymeraser.
  • 1996 noterades Medivir på Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Nordic.
  • Medivirs första egenutvecklade läkemedel, Xerclear mot munherpes, godkändes för försäljning 2009.
  • Medivir köpte företaget BioPhausia 2011. Det innebär att portföljen i dag består av omkring 17 olika receptbelagda läkemedel inom olika terapiområden.
  • 2013 godkändes Olysio för försäljning Japan, USA och Kanada. I maj i år kom godkännandet inom EU.
  • Omkring 130 anställda, varav 47 procent har doktorsexamen.

Aktuell forskning inom Medivir

Hepatit C: Forskning fortsätter för att få fram fler läkemedel mot hepatit C med andra verkningsmekanismer. Inom behandlingsområdet behövs en rad olika läkemedel som kan kombineras på olika sätt för att kunna täcka in de många olika genotyper som präglar virussjukdomen. Artros: Forskning kring ett nytt läkemedel som verkar genom att bromsa nedbrytningen av brosk och ben vid artros. Läkemedlet har prövats på människa i fas 1. Arbete pågår med att hitta en global partner som kan fortsätta det kliniska prövningsprogrammet. Smärta: Forskning kring ett nytt läkemedel mot kronisk smärta. Läkemedlet står för en helt ny princip vid smärtlindring och är på väg mot kliniska försök i fas 1.  
Bilder
Laboratoriebild. Foto: LIF, Gunnar Menander (omfattas inte av CC. All rights reserved) Maris Hartmanis. Foto Jeanette Hägglund (omfattas inte av CC. All rights reserved)