I mars 2010 kom chockbeskedet: AstraZeneca skulle stänga sin anläggning i Lund med 900 anställda. Fem och ett halvt år senare är området förvandlat. I forsknings- och företagarbyn Medicon Village arbetar nu över 1 250 personer, och de kommer att bli ännu fler. En av dem som var med när idén till Medicon Village växte fram var Anette Orheim, i dag kommunikationschef för forskningsbyn. – Man var överens om att något behövde göras för att det inte skulle bli ett stort hål i staden mellan universitetet och de nya forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Det var ju bättre om AstraZenecas speciella byggnader och laboratorier togs tillvara, än att någon helt annan verksamhet byggdes på området. Dessutom ville man förstås hålla kvar de fantastiska människorna, all kompetens som fanns här, säger Anette Orheim.
Anette Orheim
Anette Orheim

Samarbete och donation byggde forskarbyn

En intensiv verksamhet inleddes. Representanter för kommuner, region, näringsliv och universitet samordnades av Allan Larsson – tidigare bland annat finansminister (S) och utredare inför Sveriges ansökan om att få ESS till Lund, och vid den här tiden ordförande i styrelsen för Lunds universitet. Allan Larsson skissade upp ett koncept där det gamla AstraZeneca skulle förvandlas till en plats för världsledande forskning och innovationsstöd, och akademiska forskare skulle blandas med små och stora Life Science-företag. Lunds universitet lovade att flytta dit en stor del av sina cancerforskare, Region Skåne skulle placera bland annat sin biobank på området, och en handfull verksamheter i Lund var intresserade av att flytta in redan från start. Men det var i praktiken en affärsman som gjorde alltihop möjligt. Mats Paulsson, en av grundarna av byggföretaget Peab, blev så övertygad av konceptet att han bildade en stiftelse och donerade 100 miljoner kronor av sina privata medel till den. Det gjorde det möjligt att köpa lokalerna från AstraZeneca.
Mats Leifland
Mats Leifland

Hyresgästerna förväntas vara aktiva

Medicon Village ägs nu av Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. 2014 gick forskningsbyns verksamhet för första gången med vinst, drygt 750 000 kronor. Stadgarna säger att allt överskott ska gå tillbaka till forskningen, och till att fortsätta utveckla Medicon Village. – Många andra science parks är mer av uthyrare. Vi är mycket aktiva i att skapa en miljö med föreläsningar, konferenser, och restaurangen – det ska finnas både väntade och oväntade möten här. De som flyttar in åtar sig att bidra till den miljön på olika sätt, säger Mats Leifland, VD för Medicon Village.

Nytta och glädje av varandra

Det är inte bara något som diskuteras i allmänna ordalag med nya hyresgäster. Det finns med i hyresavtalet, inte som en absolut regel men som ett slags ”code of conduct”, som Mats Leifland beskriver det. Det finns flera olika sätt att engagera sig, bland annat en advisory board som diskuterar visioner och framtid, det så kallade Byrådet som fokuserar på vardagsnära frågor, och ett ”brand management team” som arbetar med hur man ska stärka varumärkena för både Medicon Village och medlemmarna. Det händer att ledningen tackar nej till intresserade hyresgäster, om de inte passar in i miljön. – Vi tycker det är viktigt att alla här har nytta och glädje av varandra. Då bör man arbeta med något som knyter an till hälsa och bättre liv. Ibland har vi sett att det här inte är rätt ställe för någon, och då tackar vi nej, även för deras egen skull, säger Anette Orheim.

Stark tillväxt i små bolag

I dag finns det över 100 verksamheter i Medicon Village. Av dem är mer än 50 produktbolag, varav 30 är avknoppningar från forskningen vid Lunds universitet och 8 är grundade av tidigare AstraZeneca-anställda. Många av produktbolagen är små. Vid inflyttningen har de i snitt haft 1,4 anställda. Men efter ett år i byn är snittsiffran 2,3 och efter tre år är den 5,7. – Det är ju en helt otrolig tillväxt. Det tycker vi är ett tydligt tecken på att miljön fungerar. Både att våra företags verksamheter funkar, och det vi utvecklar gemensamt. Vi har många företag som samarbetar, en del har bildat nya bolag ihop, säger Mats Leifland.

Bostäder inom några år

I Allan Larssons ursprungliga plan för Medicon Village fanns också forskarbostäder. Nu blir de snart verklighet. I augusti vann Medicon Village en markanvisningstävling på tomten intill och där ska inom några år byggas 15 000 kvadratmeter bostäder, mest bostadsrätter. Gärna några butiker och caféer i bottenplan också, så att området blir mer levande på kvällar och helger. Dessutom finns 200 000 kvadratmeter tillgängliga för nybyggen inne på Medicon Villages eget område. – Om fem år ser man byggkranar här på området. Vi kanske ska bygga en ny reception och entré, och om universitetet vill ha fler labb så kan det gå att lösa. Det handlar mycket om vad vi får för förfrågningar. Vi pratar också om möjligheten att ha vård på området. Ambitionen är att växa, med rätt verksamheter, säger Mats Leifland.

Bilder

Medicon Village, Anette Orheim och Mats Leifland: Foto Medical Village/Mikael Risedal/Annika Persson (omfattas inte av CC. All rights reserved)