Gabriel Wikström och Ann Linde på Regeringens pressträff.

Regeringen vill aktivt arbeta för att EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska placeras i Sverige, och inrättar inom kort ett sekretariat som ska driva kampanjen. Det meddelade folkhälsominister Gabriel Wikström vid en pressträff. Sekretariatet kommer att omfatta omkring ett halvdussin medarbetare, och ledas av en erfaren diplomat från UD vars namn offentliggörs i nästa vecka.

Kampanjen ska arbeta nära Sveriges Life Science-samordnare Anders Lönnberg, med uppgift att lyfta fram Sveriges styrkor i den skarpa konkurrensen med andra intresserade länder. EMA kommer att flyttas från London i samband med Storbritanniens utträde ur EU.

Gabriel Wikström
Gabriel Wikström

– En omlokalisering hit skulle innebära att vi stärker vår redan starka Life Science-sektor, och att vi bygger ett ännu starkare kluster som kunde agera magnet för läkemedelsföretag som vill etablera sig här, säger Gabriel Wikström.

Regeringen är tydlig med att det är enbart Stockholm-Uppsalaregionen som är aktuell för en lokalisering i Sverige. Tidigare har såväl Skåne som Göteborgsregionen visat intresse, men argumenten för Stockholm-Uppsala är starka, menade Wikström:

– Eftersom vi tror att tävlan står mellan europeiska huvudstäder, så har vi valt att redan från början slå fast att vi vill ha myndigheten till Stockholm-Uppsala, säger Gabriel Wikström.

Läkemedelsverket ett starkt kort för Sverige

I stort sett alla EU:s medlemsstater har uttalat intresse för att stå värd för EMA, men enligt flera bedömare är det bara en handfull som kan bli aktuella. Sverige är ett av dem. Här finns såväl stark läkemedelsforskning och -industri, som en av Europas starkaste nationella läkemedelsmyndigheter.

Anders Blanck
Anders Blanck

– Det är ganska okänt utanför Life Science-sektorn att Läkemedelsverket, trots att Sverige är ett litet land, faktiskt är den mest anlitade nationella läkemedelsmyndigheten inom EU, säger Anders Blanck, VD för LIF.

Läkemedelsbranschen, som pläderade för EMA till Sverige vid en eventuell Brexit redan i februari, ger starkt stöd till regeringens kampanj och är berett att hjälpa till om regeringen önskar det.

Gabriel Wikström menar att Sverige utifrån våra styrkor kan argumentera för att en flytt hit skulle störa myndighetens arbete mycket lite.

– Läkemedel som område kommer att växa i betydelse under de närmaste åren. Det är vitalt att myndighetens arbete kan fortsätta sömlöst och inte påverkas genom en flytt till något land där allt måste byggas från scratch, säger Gabriel Wikström.

EMA i Sverige skulle öka myndighetskompetens

EMA har 900 anställda och reglerar läkemedel för över en halv miljard människor. Varje år deltar omkring 40 000 personer i möten inom ramen för myndighetens verksamhet.

En flytt till Sverige skulle knappast innebära särskilt många nya arbetstillfällen på själva myndigheten, som redan tar sina anställda från ett stort antal länder – men den kunde få desto fler indirekta effekter. Verkets anställda kan förväntas ta hit sina familjer, och myndigheten kommer att behöva servicetjänster från svenska företag.

– Dessutom kommer kunskapen och erfarenheten hos svenska myndigheter att öka påtagligt genom ökade kontakter med EMA. Det är bra för svensk hälso- och sjukvård och för den svenska Life Science-sektorn, säger Gabriel Wikström.

Sedan 2005 ligger en annan EU-myndighet, smittskyddsmyndigheten ECDC, i Sverige. Meningarna går isär om huruvida detta är en fördel eller en nackdel i tävlan om EMA. Länder som inte har någon EU-myndighet skulle kunna hävda att det är rimligt att Sverige nöjer sig med en – men det finns redan i dag EU-länder som står värd för flera av unionens myndigheter.

Regeringen betonar att processen kring flytten av ECDC har gett erfarenheter som kan komma till nytta vid en eventuell omlokalisering av EMA hit. Flytten av EMA sker förmodligen tidigast om två år.