Vi måste bli bättre, är budskapet från Västra Götalandsregionen vad gäller kliniska läkemedelsprövningar. Se filmen om seminariet ovan.
Västra Götalandsregionen, med Sahlgrenska universitetssjukhuset i spetsen, har ambitionen att bli ledande i Sverige på kliniska läkemedelsprövningar. Utgångspunkten för det gemensamma, och välbesökta, seminariet var att diskutera hur det ska gå till.
Och såväl företagen som regionen menar att det finns goda förutsättningar för kliniska prövningar. Via Gothia Forum finns en etablerad infrastruktur och regionen rankas tillsammans med Göteborgs universitet högt vad gäller klinisk forskning. Men trenden vad gäller kliniska läkemedelsprövningar har liksom i de andra storstadsregionerna under ett flertal år varit negativ.
– Vi vill bli bättre. Vi vill bryta den negativa trenden och öka antalet kliniska prövningar. Det är ett sätt för oss att kunna erbjuda våra invånare bättre omhändertagande och bättre medicinska behandlingar, sade Ann Ekberg Jansson, FoU-chef Västra Götalandsregionen.
Genomförandekapacitet behöver öka
För att det ska ske behöver genomförandekapaciteten öka, det måste finnas tid och resurser inom hälso- och sjukvården, rätt antal patienter måste kunna inkluderas i prövningarna – och framför allt måste uppsatta tidsgränser hållas.
Eva Adås, chef för kliniska prövningar i Norden för Johnson & Johnson, berättade att det finns en intern konkurrens där hon och hennes kollegor konkurrerar stenhårt mot alla andra länder i Europa.
– Det vi mäts på är framför allt hur snabbt vi får igång en studie och hur många patienter vi får in i studien, sade Eva Adås.
Det händer ofta att andra länder är betydligt snabbare på att få igång prövningar och inkludera patienter. Då kan det redan vara för sent när svenska kliniker är redo, antalet patienter i den internationella läkemedelsprövningen är redan uppnått. Det räcker heller inte att en region snabbt kan sätta igång, Sverige ses som en enhet och de högspecialiserade prövningar som det i dag oftast handlar om kräver medverkan från flera universitetssjukhus.
Samarbete mellan sjukhus viktigt
Det pågår dock ett samverkansprojekt mellan VGR, Stockholm och Skåne, tillsammans med Lif och SwedenBio och finansierat av Swelife och Vinnova, som just syftar till att skapa förutsättningar för ett enhetligt och samordnat svenskt erbjudande och stärka konkurrenskraften för kliniska läkemedelsprövningar, berättade Caterina Finizia, FoUUI-direktör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vi vill ha in fler patienter i prövningar och att fler ska få tillgång till nya terapier, och vi vill att fler företag ska välja Sverige. Det gör de inte i dagsläget. Vi tre regioner vill tillsammans bana väg för hela Sverige som ett genomförandeland för kliniska prövningar, sade Caterina Finizia.
Även Eva Adås lyfte fram att från företagen perspektiv är det helt avgörande att framför allt universitetssjukhusen samarbetar, och hon noterar att detta ökar i dag:
– Vi måste se det här nationellt. Vi är alldeles för små för att konkurrera med varandra. Tillsammans kan vi vara starka i Sverige. Konkurrens kan vara bra om det driver fler studier, men inte på bekostnad av andra svenska sjukhus. Med samarbete mellan sjukhus kan vi konkurrera med andra länder i stället, sade Eva Adås i en intervju för Life-time (se video ovan).
Vårddatasystem kan ge möjligheter
Västra Götalandsregionen hoppas även att implementeringen av det nya vårddatasystemet, Millenium, via en särskild modul ska bidra till att regionen snabbare kan ge svar på en förfrågan från ett företag om deltagande i en klinisk prövning.
– Jag ser stora möjligheter i detta. Vi skulle väldigt snabbt kunna ta reda på om vi redan har de aktuella patienterna hos oss, och sedan snabbt gå ut för att de ska kunna ges möjlighet att delta i en studie, sade Ann Ekberg Jansson till Life-time.
Caterina Finizia menade att det är viktigt att få kliniska läkemedelsprövningar att bli en del av den kliniska vardagen inom hälso- och sjukvården:
– Vi vill ju göra de här prövningarna så att vi får ännu bättre läkemedel. Den forskning och de prövningar vi gör i dag är ju faktiskt framtidens rutinsjukvård och det måste vi kunna erbjuda våra patienter, sade hon till Life-time.