Danmarks näringsminister Morten Bødskov menar att landets rekommendationer till EUs life science-strategi visar hur man får i gång europeisk konkurrenskraft.

Det är det danska Life science Rådet som ligger bakom rekommendationerna som skickats till EU-kommissionen från den danska regeringen. I dokumentet skriver Rådet att det är av stor vikt att den europeiska life science-sektorn stärks för att möta konkurrenshotet från Kina och USA. Enligt rådet behöver konkurrenskraften stärkas gentemot de två supermakterna, för att öka den ekonomiska tillväxten i EU och skapa fler arbetstillfällen på europeisk mark.

Bygg broar mellan forskning och industri

Rådets rekommendationer till den kommande life science strategin i EU är att ”bygga broar mellan forskning och industri samt stärka innovation, klinisk forskning och skapa ramverk som underlättar utveckling av nya läkemedel och medicinska produkter som kommer europeiska patienter till gagn”.

Den danske näringsministern Morten Bødskov hänvisar till den tidigare ECB-chefen Mario Draghis rapport, som visade att det krävs investeringar på omkring 800 miljarder euro årligen för att öka EU:s konkurrenskraft:

– Diagnosen från Mario Draghi går inte att missta sig på. Läget i en värld som är i ständig förändring innebär att vi måste sätta fokus på nationella och europeiska styrkepositioner om vi inte ska gå miste om framtida tillväxt och jobb. Våra rekommendationer till en europeisk life science strategi visar att vi från dansk sida klarar av att hitta svaren på hur vi får i gång den europeiska konkurrenskraften, säger Morten Bødskov.

Lars Rasmussen
Lars Rasmussen

Inspiration från danska strategin

Rekommendationerna i dokumentet är också i hög grad inspirerade av den danska life science strategin, som bygger på starka immateriella rättigheter, investeringar i AI och kvantteknik och översyn av lagar och regler för att underlätta forskning och utveckling inom life science- och AI-sektorerna.

– Vi hoppas att vi kan hjälpa EU att hitta rätt väg för att stärka life science i Europa, säger det danska Life Science Rådets ordförande Lars Rasmussen.

Sophie Løhde
Sophie Løhde

Även inrikes- och hälsoministern Sophie Løhde pekar på att de danska rekommendationerna är viktiga för Europa:

– Vi har i Danmark en styrkeposition inom life science, men den globala konkurrensen är hård och vi måste stärka samarbetet och hela värdekedjan inom EU om vi ska lyckas bli konkurrenskraftiga. Genom säker användning av hälsodata och fler kliniska försök – också över landsgränserna – kan vi stärka utvecklingen av framtidens teknologi, säger Sophie Løhde.

Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen

Ta bort hämmande regleringar

Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen menar i sin tur att det är viktigt att se över nationella och europeiska regleringar som hämmar life science-sektorns tillväxt:

– Om andra länder erbjuder bättre villkor kommer våra företag att flytta dit. Därför är det helt avgörande att ta bort de barriärer som hindrar sektorns globala konkurrenskraft och sinkar utvecklingen av nya läkemedel och behandlingar, säger Lars Løkke Rasmussen.

Christina Egelund
Christina Egelund

Att en stärkt life science-sektor kan ge såväl ekonomisk tillväxt som nya jobb och tillgång till de senaste och bästa läkemedlen och behandlingarna är något som den danska utbildnings- och forskningsministern Christina Egelund gärna vill lyfta fram:

– Det är en sektor som är i benhård konkurrens om de bästa forskarna, de största investeringarna och nästa stora genombrott. Därför måste EU rusta upp och se till att vi bättre utnyttjar möjligheterna inom artificiell intelligens och kvantteknik