Läkemedelsverket är en av de första läkemedelsmyndigheterna i Europa att ta fram en egen, lokal tjänst för generativ AI.

Läkemedelsverket är en av de första läkemedelsmyndigheterna i Europa att ta fram en egen, lokal tjänst för generativ AI. Regulus, som den kallas, är tänkt att användas för att skapa textutkast baserade på bearbetning av inmatade dokument och för att besvara regulatoriska frågor.

Gabriel Westman
Gabriel Westman

I och med att systemet inte kommunicerar med någon extern tjänsteleverantör kan den bearbeta även konfidentiella dokument som ansökningar och utredningar.

– Det kan handa om utkast till svenskspråkiga sammanfattningar om läkemedel utifrån omfattande utredningsrapporter på engelska, eller att matcha en biverkningsrapport mot den kända säkerhetsprofilen hos ett läkemedel, säger Gabriel Westman, som är enhetschef och vetenskaplig ledare för AI på Läkemedelsverket.

Kvalitetssäkras

För den regulatoriska tjänsten har myndigheten indexerat information i det regulatoriska landskapet, det vill säga vägledningar från EMA, befintlig produktinformation för läkemedel och annan information som myndigheten behöver kunna referera till. De framtagna utkasten kvalitetssäkras sedan enligt myndighetens ordinarie rutiner.

Förutom Regulus har Läkemedelsverket tjänster som gör att det går att bearbeta utredningar, underlag, sammanfatta, översätta, jämföra och svara på frågor som finns i texten.

– Användningsområdet för generativ AI är ju väldigt brett. Generellt handlar det om att bearbeta det material vi har, snarare än att behandla det som en slags glorifierad sökfunktion, konstaterar Gabriel Westman.

Utvecklas efter hand

Regulus driftsattes den 10 mars, men det betyder inte att arbetet är färdigt, betonar han.

– Exakt var vi får mest nytta av det och vi hur kan hantera de risker som uppstår, det återstår att se och lära sig, säger han.

Systemet och konceptet för driftsättning är utvecklat för att kunna överföras till andra, exempelvis till Läkemedelsverkets systermyndigheter inom EU. Det är inte heller det första system som Läkemedelsverket bygger.

– Vi har redan fyra system i drift i en säker molntjänst som används av totalt 20 myndigheter i EU. Vår ambition är att vi efter riskbedömning och när vi har löst finansieringen kan driftsätta även Regulus i det molnet, säger Gabriel Westman.