– Om några månader räknar vi med att flytta vår forsknings- och utvecklingsavdelning från Lidingö till KI-området. Det ger Chiesi möjligheter att bli en starkare partner i svenska Life Science-sammanhang och arbeta nära universitetet och dess forskning, säger Olav Fromm, vd för Chiesi i Norden.

Ett nytt marknadskontor invigdes också nyligen i Stockholm. Chiesi har runt 70 anställda i Norden och med en inriktning att växa ytterligare under 2020.

– När jag började för nio år sedan hade jag endast en kollega i hela Norden. Så det har varit en snabb tillväxt och även övriga koncernen har utvecklats positivt med expansion i Europa, USA och Kina, säger Olav Fromm.

Olav Fromm, vd för Chiesi i Norden.
Olav Fromm, vd för Chiesi i Norden.

Starka band till Sverige

Banden mellan ägarfamiljen Chiesi och svensk forskning har ändå varit starka sedan 80-talet. Paolo Chiesi – en av bröderna i den andra generationen av ägarfamiljen – promoverades tidigare i år till hedersdoktor vid KI för ett mångårigt, framgångsrikt arbete i samverkan med universitetet kring att utveckla läkemedel för livsavgörande behandling av lungorna på för tidigt födda barn.

Chiesis forskning i Stockholm har runt 15 medarbetare och fokuserar på nya läkemedel för sällsynta diagnoser. Med tillväxten i Norden förändras Chiesis organisation och arbetssätt nästa år.

– Vi blir ett oberoende dotterbolag inom koncernen med förmåga att klara centrala funktioner på egen hand som försäljning, regulatorisk support, supply, kvalitet och finansiella frågor, säger Olav Fromm.

Han är i grunden positiv till utvecklingsmöjligheterna i Sverige.

– Det finns flera mycket bra målsättningar i den nya Life Science-strategi som presenterades nyligen. Ökade möjligheter till kliniska prövningar med bättre incitamentsmodeller, inriktningen att vara ledande inom precisionsmedicin och ambitionen att stärka samarbetet mellan näringsliv och akademi är några mål som vi delar med strategin.

– Sedan finns det utmaningar också, kanske framför allt svårigheterna i Sverige för patienter att få tillgång till nya läkemedel. På det området hoppas jag att vi från näringen kan samarbeta konstruktivt med staten, SKR och regionerna för att åtgärda de strukturer som sätter upp hinder, säger Olav Fromm.

”Det är CSR på riktigt”

Med tillväxten i Sverige och Norden får också branschen genom Chiesi en aktör med unik inriktning. En stark familjekoppling och engagemang för hållbarhet präglar Chiesi, som sedan i somras har en certifiering som B-corpbolag. Med det följer åtaganden att lönsamhet måste kombineras med ansvar för en rad faktorer som miljö och social hänsyn.

– Vi är det största internationella läkemedelsbolag som har den här certifieringen och vi sporrar gärna andra inom vår sektor att följa efter. Det är framför allt Maria Paola Chiesi i tredje generationen inom ägarfamiljen som varit pådrivande för att nå dit vi är idag.

– Certifieringen sätter sin prägel på alla våra relationer med anställda, kunder och leverantörer. Det är lite av CSR på riktigt, säger Olav Fromm.

Satsar på klimatsmart inhalator

Chiesi har ett inriktningsbeslut att vara koldioxidneutralt som företag 2035. Under FN:s årliga klimatkonferens COP25 nyligen presenterade Chiesi en plan för en ny form av sprayinhalator som bygger på en mer hållbar drivgas, som kan sänka koldioxidavtrycken med 90 procent.

Därmed finns utsikter att sprayinhalatorers miljöpåverkan sänks till samma nivå som pulverinhalatorer.

– Centralt för vår del är att inte behöva kompromissa mellan å ena sidan miljö och å andra sidan medicinska behov och patienters hälsa. Med ny inhalatorteknik kan vi erbjuda alla patienter med andningssjukdomar behandling som inte går ut över miljö och klimat, säger Olav Fromm.

I Sverige lever över en miljon invånare med diagnosen astma eller KOL. I en översikt i Läkartidningen framhålls behovet av en mångfald av olika inhalatorer utifrån individuella patientbehov och att valet av inhalator har stor betydelse för behandlingsresultat.

En studie från Uppsala universitet har visat att det finns stora skillnader gällande behandlingsregim inom EU mellan länder som annars har likvärdig hälso- och sjukvård.

I Sverige (2017) innehöll 13 procent av alla inhalatorer sprayer med klimatskadlig drivgas, i England var motsvarande andel hela 70 procent. För England finns därför en potential att minska nationella sjukvårdssektorn NHS koldioxidavtryck med 2,6 procent om traditionella, fluorerande gaser kan fasas ut.

Chiesi har investerat 50 miljoner euro i anläggningar för de nya beredningar som krävs och arbetar efter en femårig investeringsplan som omsluter 350 miljoner euro för att ta fram och lansera lösningen på marknaden.

– Senast i slutet av 2025 ska den vara tillgänglig för patienter. Nu väntar ett arbete med toxikologiska redovisningar för berörda tillsynsmyndigheter runtom i världen följt av kliniska studier och regulatoriska processer, säger Olav Fromm.