
Danmarks Kung Frederik och Sveriges Kung Carl Gustaf inviger life science-central Forskaren.
Det stora runda huset Forskaren har den senaste tiden börjat fyllas med life science-företag inom läkemedel, biomedicin och medicinteknik. Och många medarbetare kunde från våningsplanens balustrader på tisdagen följa invigningsceremonin i Forskarens atrium. På plats fanns utöver Kung Carl Gustav och Drottning Silvia, samt Kung Frederik och Drottning Mary, ländernas näringsministrar och ett antal högt uppsatta gäster från statsförvaltning och näringsliv.
Tanken är att Forskaren ska vara en mötesplats för innovation och utveckling inom life science, placerat intill Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet och ett flertal andra byggnader för life science-verksamheter. Dock inte genom att Forskaren är fyllt av traditionella laboratoriemiljöer, något som också är talande för att modern innovation handlar alltmer om datorkraft vid sidan av traditionella provrör.

Artificiell intelligens temat för dagen
Temat för invigningen, som leddes av Jenni Nordborg, chef för internationella relationer på Lif, var hur de nordiska länderna kan samarbeta mer inom life science – och framför allt hur artificiell intelligens, AI, blir allt viktigare för medicinsk och medicinteknisk utveckling.
Anna Sandström, Senior director i Europa för samhällsfrågor inom forskning och utveckling vid AstraZeneca, lyfte fram att AI inte är någon framtidsvision utan något som pågår här och nu. Inom AstraZeneca pågår idag över hundra AI-projekt inom läkemedelsutveckling. Utvecklingen inom life science ställer helt nya krav på utbildningsväsendet i de nordiska länderna, och att vi kan attrahera utländska talanger att verka här. Hon menade också att Sverige och Danmark kan visa väg inom hälsodataområdet:

– En fråga som blivit alltmer akut när AI slår igenom är hur vi använder hälsodata. Utan hälsodata – ingen AI. Reglerna för hur hälsodata får delas måste bli mer tillåtande, och det behöver finnas en infrastruktur för att kunna dela data på ett etiskt och säkert sätt. Här skulle Sverige och Danmark kunna vara föregångsländer och gå längre än EU vad gäller etisk och säker delning och sekundäranvändning av hälsodata för forskning och innovation, sade Anna Sandström.
Dansk superdator inom AI
Kathrine Bengaard Poulsen, vd på Novo Nordisk i Sverige, lyfte också fram de stora investeringar företaget gör inom AI-området. Novo Nordisk-fonden har bland annat investerat i superdatorn Gefion som blir en av världens mest kraftfulla. Superdatorn ska bland annat användas för att öka utvecklingstakten av nya behandlingar.
– Forskare från både privata och offentliga verksamheter kommer att kunna använda superdatorn för innovation. Den kommer att ge oss helt nya möjligheter vad gäller att diagnostisera sjukdomar och att få fram nya behandlingsmöjligheter och nya läkemedel. Den kan hjälpa till att lösa några av de stora samhällsutmaningar vi står inför inom hälsoområdet, sade Kathrine Bengaard Poulsen.
