Ministermötet fokuserade helt på läkemedelsfrågorna och mötet var första gången som delegationerna hade en diskussion kring det omfattande förslaget till ny läkemedelslagstiftning som EU-kommissionen presenterade den 26 april. Mötets värd Acko Ankarberg Johansson menade efteråt att man haft en bra informell diskussion:
– Vi har lyssnat in varandra både när det gäller brist på läkemedel och hur vi ska klara balansen mellan nya innovativa läkemedel som kan vara dyra, men som också måste vara tillgängliga för alla som behöver dem. Det finns en samstämmighet i att något behöver göras på hemmaplan i varje medlemsland, men också på EU-nivå, säger hon i en intervju för Life-time.
Hur ser du på de förslag som EU kommissionen lagt fram för att klara läkemedelsbristen?
– Vi har precis börjat analysera dem, precis som varenda EU-land, och det är inte bra att man rusar iväg och har någon åsikt för tidigt. Dessutom kommer vi att diskutera förslagen vid det formella ministermötet i juni och det blir en bra grund för arbetet framöver.
Den här veckan startar Sverige som ordförandeland även arbetet inom EUs ministerråd med att analysera lagförslagen från kommissionen. När det gäller åtgärder för att lösa de bristsituationer som finns i samtliga medlemsländer finns det många som vill gå längre än de förslag som EU-kommissionen lagt fram. Inför det formella mötet hade 19 medlemsländer kommit överens om ett positionspapper som bland annat lyfter fram behovet av särskild lagstiftning som kan minska Europas beroende av länder i Asien för produktion av aktiv substans för läkemedel. Som ordförandeland var Sverige inte en av undertecknarna.
– Jag ser framför mig att det kommer ta lång tid av förhandlingar för att vi ska nå fram till en samsyn för de många viktiga men också svåra frågorna. Och det gäller att hitta en balans mellan de åtgärder man gör och vilken effekt man får av det. Vi har ett stort och viktigt arbete framför oss.
Det har redan utkristalliserat sig att vissa länder med en omfattande Life Science-sektor som Tyskland och Danmark, Italien ansluter till läkemedelsbranschens kritik mot vissa delar av EU-kommissionens lagförslag. Det gäller framför allt förslaget att korta tiden innan generisk konkurrens är tillåten med två år. På den andra sidan finns en grupp länder som exempelvis Österrike och Nederländerna som liksom EU-kommissionen vill ha större fokus på att nya läkemedel måste bli mer tillgängliga i alla medlemsländer. Sverige kan som ordförandeland just nu inte ta någon position alls, menar Acko Ankarberg Johansson:
– Som ordförandeland positionerar vi oss inte alls, utan vi ska se till att förhandlingarna förs vidare. Men efter 1 juli så är det Spanien som är ordförandeland och då kommer Sverige se till att vi har en bra position som stärker våra patienters möjlighet att få de läkemedel man behöver. Vi måste ha ett konkurrenskraftigt Europa, och vi måste ha ett konkurrenskraftigt Sverige som gör att företag vill finnas hos oss, att man vill genomföra kliniska prövningar, och att man kan få sälja sina läkemedel. Det är en lång kedja av åtgärder vi behöver göra för att patienter ska få de läkemedel de behöver, säger Acko Ankarberg Johansson.
Sverige har alltid varit en stark försvarare av patent och andra immateriella rättigheter. Kommer vi fortsätta vara det?
– Alla frågar om vad vi tycker om förslaget kommer vi återkomma till i höst. Det är förståeligt av två skäl, dels att vi är ordförandeland just nu, men också att vi bara för någon vecka sedan fick förslaget. Vi ska noga analysera förslaget och sedan kommer vi återkomma i juni då vi träffar alla EU-länder igen vid det formella EPSCO- mötet. Under hösten kommer vi att formulera den svenska ståndpunkten och göra vårt allra bästa för att få genomslag för den i de kommande förhandlingarna, säger Acko Ankarberg Johansson.