Sverige kommer i de pågående förhandlingarna fortsätta driva på för ett regelverk inom EU som främjar innovation, säger Acko Ankarberg Johansson i en intervju för Life-time.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan EU-kommissionen lade fram sitt förslag till en reviderad läkemedelslagstiftning. Sedan dess har intensiva förhandlingar pågått mellan medlemsländerna, för Sveriges del under ledning av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. I en intervju för Life-time säger hon att Sveriges position är tydlig. Vi måste ha ett konkurrenskraftigt Europa inom life science och ett regelverk som stödjer det:

– Life science-sektorn är avgörande för Europa. Den driver inte bara medicinsk forskning och innovation, utan är också grundläggande för att stärka Europas globala konkurrenskraft, ekonomiska tillväxt och resiliens mot framtida hälsohot, säger Acko Ankarberg Johansson till Life-time.

– Europa har historiskt sett haft en stark ställning inom life science, med framstående forskningsinstitut, läkemedelsbolag, prisbelönta innovationer och banbrytande medicinska genombrott. Men i en tid av hård och ökad global konkurrens behöver vi säkerställa att Europa behåller denna ställning och fortsätta skapa förutsättningar för att attrahera investeringar i medicinsk forskning och innovation.

Förhandlingar mellan regeringar

Kort före EU-valet i somras enades en majoritet inom EU-parlamentet om vissa justeringar av kommissionens förslag. Sedan dess ligger sökarljuset på Europeiska rådet och på förhandlingar som ska få medlemsländernas regeringar att komma överens, just nu ledda av Ungern som ordförandeland. Det är täta möten och många diskussioner i olika arbetsgrupper. Sjukvårdsministern säger att den svenska regeringen jobbar hårt för att säkra flera viktiga frågor i de pågående förhandlingarna:

– En av dessa är att bibehålla dagens dataskydd för nya läkemedel, vilket är avgörande för att attrahera de stora investeringar som krävs för att driva innovation framåt. Vi har också lyft behovet av en möjliggörande miljö för innovation med bland annat minskad byråkrati som kan bromsa klinisk forskning och fördröja godkännandeprocesser. Något som riskerar att försena implementeringen av och tillgången till livsviktiga läkemedel och behandlingar för patienterna, säger hon.

Det finns tydliga skillnader i hur länderna ser på förslagen från EU-kommissionen. Länder som Sverige, Danmark och Tyskland som är starka inom medicinsk forskning och life science är generellt mer intresserade av goda och långsiktigt stabila villkor för företagen inom sektorn. Länderna tycks dock ha långt kvar innan man är överens. Ungern lämnar till årsskiftet över stafettpinnen till Polen, och nästa sommar tar Danmark över.  

EU-arbetsgrupp för läkemedel

På nationell nivå har regeringen tillsatt en särskild EU-arbetsgrupp för läkemedel. Sjukvårdsministern ser den som mycket betydelsefull för det pågående arbetet. Där träffar regeringen bland annat företrädare för läkemedelsbranschen för konkret dialog om förändringar av EU-kommissionens förslag.

– Vi har hittills hållit tre sådana möten och samtliga har präglats av ett stort engagemang, vilket regeringen uppskattar högt. Ett nära samarbete och en öppen dialog är avgörande för att nå gemensamma mål på komplexa utmaningar. Det är bland annat ett sådant förhållningsätt som lett till att Sverige idag rankas bland de främsta innovationsländerna.

Största ökningen någonsin

På hemmaplan arbetar regeringen med en uppdatering av den svenska life science-strategin, som väntas presenteras inom kort. Acko Ankarberg Johansson pekar på flera satsningar som regeringen gör inom life science-området, syftande till att stärka Sveriges konkurrenskraft och bidra till bättre hälsa i befolkningen. En sådan är satsningen på jämlik implementering av precisionsmedicin, en annan ett nationellt partnerskap på kliniska prövningar. Hon vill också flagga för regeringens kommande forskningsproposition:

– Sverige har många anledningar att vara stolta över våra framgångar inom life science men vi får inte nöja oss här. Regeringen har höga ambitioner för att säkerställa Sveriges roll som en ledande life science-nation men också för att förbättra människors hälsa och livskvalitet. Den kommande forsknings- och innovationspropositionen har den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin, och kommer att rikta in sig på excellens, internationalisering och innovation, säger Acko Ankarberg Johansson till Life-time.