Utredaren Åsa Kullgren har haft i uppdrag att göra en översyn av apoteksmarknaden och de regler som gällt sedan omregleringen för åtta år sedan. Hon konstaterar i utredningen att marknaden börjat mogna, att omregleringen lett till att fler apotek etablerats och med bättre öppettider, vilket är positivt. Det är enligt utredaren nu dags att fokusera på hur apotekssektorn bättre kan ta tillvara på den höga kompensen hos personalen, och hur apoteken kan bidra till bättre läkemedelsanvändning.

Utredningen föreslår en lagreglering kring att endast farmacevter får expediera recept, samt att personal som ger råd kring receptfria läkemedel ska ha minst apoteksteknisk utbildning.

Åsa Kullgren
Åsa Kullgren

– Det är viktigt för patientsäkerheten att apoteken kan ge bra rådgivning till sina kunder. För att inskärpa detta föreslår vi att endast farmacevter får hantera receptexpedition. Så är det inte i dag. Många apotekskunder tror att det är en apotekare eller receptarie man träffar men det är inte alltid så, sade Åsa Kullgren vid en pressträff där betänkandet presenterades.

– Den andra delen gäller rådgivning för receptfria läkemedel. Det kan vara en komplicerad process att bedöma om en person ska ta ett läkemedel eller om personen ska få rådet att besöka sjukvården. Vi föreslår att den som ger sådan rådgivning åtminstone ska vara apotekstekniker.

24-timmarsregeln

Ett annat förslag i utredningen gäller den så kallade 24-timmarsregeln. Här föreslås att ansvaret flyttas från apoteksaktörerna till läkemedelsdistributörerna och regleras i lag. Åsa Kullgren menade vid pressträffen att regeln i dag är urholkad med många undantag, men att tydligare regler kommer att innebära att fler än i dag kommer att få sitt beställda läkemedel expedierat senast efter klockan 16 dagen efter. Apotekens rätt att returnera läkemedel har hittills styrts av aktörernas gemensamma riktlinjer. Utredningens förslag är att även returrätten ska lagregleras.

Karolina Antonov
Karolina Antonov

Karolina Antonov, analyschef på LIF, påpekar att redan i dag får omkring 95 procent av alla kunder sitt läkemedel expedierat direkt vid första besöket på apoteket. Regleringen av returrätten syftar till att höja denna andel ytterligare. Förändringen av 24-timmarsregeln påverkar tillgängligheten till de läkemedel som apoteken inte har i lager utan som beställs hem till en enskild kund. Idag kan en kund gå till flera apotek som beställer hem samma läkemedel. Utredningen har valt att inte lägga fram ett sådant förslag det alternativa förslaget att apoteken borde ha en möjlighet att säkerställa att en kund kommer tillbaka om apoteket beställt hem ett ovanligt läkemedel.

– Det är självklart att läkemedelsföretagen vill att deras läkemedel finns tillgängliga och kan expedieras direkt, och i Sverige har vi redan en effektiv och välfungerande distribution. Det är säkert möjligt att höja andelen som får sitt läkemedel direkt på apoteket ytterligare, och blir det resultatet så förefaller förslagen proportionerliga. Vi behöver dock analysera konsekvenserna av förslagen i betänkandet mer i detalj för att fullt ut förstå effekten för läkemedelsföretagen, säger Karolina Antonov.

Gabriel Wikström
Gabriel Wikström

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström menade vid pressträffen att omregleringen av apoteksmarknaden av den tidigare alliansregeringen hade som främsta syfte att avskaffa monopolet och få in fler aktörer, men samtidigt lämnat många frågor obesvarade vilket nu kan åtgärdas.

– Det är en gedigen utredning med många spännande förslag i den riktning som vi pekat ut i direktiven. Det är uppenbart att vi behöver göra mer på apoteksområdet. Det har saknats ett tydligt uppdrag för apoteken och deras roll i vårdkedjan. Vi behöver ta in apoteken i en ny tid då hela hälso- och sjukvården genomgår en stor omställning för att flytta vården närmare patienterna, sade Gabriel Wikström.

Åsa Kullgren lämnar utredningen i samband med att hon nu lämnat över delbetänkandet. Apoteksmarknadsutredningen fortsätter sitt arbete med Anna-Lena Sörenson, vice ordförande i riksdagens socialutskott, som utredare.