
Satsningen på precisionsmedicin och andra åtgärder inom hälso- och sjukvårdsområdet presenterades av regeringen och SD på en pressträff. Fr v Linda Lindberg (SD), gruppledare, Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister, Elisabeth Svantesson (M), finansminister och Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister.
I våras aviserade regeringen en satsning på 49,5 miljoner kronor för fortsatt utveckling av precisionsmedicin inom projektet GMS, Genomic Medicine Sweden. Satsningen gäller bland annat fortsatt implementering av helgenomsekvensering av barn som drabbas av cancer, sällsynta hälsotillstånd och eller intellektuella funktionsnedsättningar.
Från och med 2026 och fem år framåt vill regeringen satsa 100 miljoner kronor, genom ett så kallat beställningsbemyndigande, för att skapa långsiktighet i arbetet och för att aktörer på området ska våga göra nödvändiga investeringar. Tillvägagångssättet är mycket ovanligt och innebär att regeringen kan avsätta pengar även för nästa mandatperiod. Vanligtvis anslås medel som längst till slutet av den mandatperiod som sittande regering kan överblicka.
Välkommen satsning tycker branschen
Lif – de forskande läkemedelsföretagen har länge efterlyst en långsiktig finansiering för implementering av precisionsmedicin. En viktig del som hanteras av GMS utgörs av ett bredare införande av helgenomsekvensering. En annan likaså central aktör utgörs av biobankerna, som också efterlyst långsiktig finansiering. Till årsskiftet löper de särskilda projektmedel biobankerna haft ut. Regeringen återkommer i den statliga budgeten och senare i höst med mer exakta besked om hur de framtida pengarna ska fördelas.
Frida Lundmark, life science-expert på Lif, ser mycket positivt på regeringens besked:
– Det är förstås en efterlängtad satsning från regeringen att man nu via beställningsbemyndigandet hittat en modell för en långsiktig finansiering inom ett område som är helt centralt för framtidens hälso- och sjukvård, säger Frida Lundmark.
– Redan i dag används helgenomsekvensering rutinmässigt inom flera sjukdomar, exempelvis av alla barn som diagnostiseras med cancer. Och biobankerna är också helt centrala för all precisionsmedicin. Jag hoppas att det här beskedet ger möjlighet att implementera precisionsmedicin mer jämlikt över hela landet.
Richard Rosenquist Brandell, föreståndare för Genomic Medicine Sweden, kallar satsningen ”fantastiska nyheter som kommer att gynna Sveriges patienter och hela befolkningen”.
– Det är viktigt att regeringen gör denna långsiktiga och omfattande investering inom området precisionshälsa. Vi ser fram emot att GMS kommer att medverka i denna ambitiösa satsning, säger Richard Rosenquist Brandell i ett pressmeddelande.
Sektorsbidrag på två miljarder
Liksom förra hösten innehåller regeringens budget ett sektorsbidrag till hälso- och sjukvården, denna gång om två miljarder för 2025. En miljard kronor går till ökad tillgänglighet och till att stärka vårdens kapacitet.
– Att korta vårdköerna och öka vårdkapaciteten har varit den här regeringens prioritering från dag ett. Samtidigt har det ekonomiska läget skapat en ansträngd situation för många regioner, sade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson vid en pressträff.
Regeringen satsar också 250 miljoner kronor för att intensifiera arbetet med att inrätta en nationell vårdförmedling, som ska göra det möjligt för patienter att erbjudas vård hos en vårdgivare i en annan region där vårdköerna är kortare, oavsett var i landet vårdgivaren finns.
– Vi behöver se till att människor i behov av vård får hjälp, oavsett var i landet man bor. Att inrätta en nationell vårdförmedling är ett viktigt steg i den riktningen. Vi behöver kunna nyttja lediga resurser i andra delar av landet för att effektivisera, minska vårdköerna och samtidigt säkerställa att de som är i behov av vård inte behöver stå i långa vårdköer, sade Linda Lindberg (SD), gruppledare.