Christina Karlsson, ordförande för LIF Stockholm, och Gerd Lärfars, ordförande i Stockholms läkemedelskommitté, var värdar under det första Mötesplats Läkemedel.

Det var full aktivitet i många grupprum på konferensanläggningen i Stockholm under heldagen Mötesplats Läkemedel. 25 läkemedelsföretag var på plats för att träffa Hälso- och sjukvårdsförvaltningens samverkansgrupp för nya läkemedel och sex olika expertråd inom läkemedelskommittén. Under dagen hölls över 50 företagsmöten.

När LIFe-time.se träffade kommitténs ordförande Gerd Lärfars i en paus hade hon på förmiddagen hunnit med möten med elva företag.

– Hittills har det varit väldigt intressant och givande. Men det går snabbt och kräver en hel del närvaro. Det gäller att vara koncentrerad. Jag tycker att det är ett bra och effektivt sätt att få mycket information, och företagens presentationer har hållit hög kvalitetet, sade Gerd Lärfars.

Det här var första gången som ett samlat möte hölls i Stockholm med läkemedelskommittén och LIFs regionala gruppering i Stockholm som arrangörer. Inspirationen kommer främst från Skåne, som i ett tiotal år hållit möten inför uppdatering av sin rekommendationslista, samt även från Östergötland som genomfört liknande möten de senaste åren.

– Man kan naturligtvis utveckla det här konceptet ytterligare, men i grunden är det ett bra sätt att mötas. Det är ett strukturerat utbyte där vi får information och kunskap som vi behöver i vårt arbete, sade Gerd Lärfars.

Christina Karlsson, ordförande för LIF Stockholm, menade att det finns ett stort behov hos de forskande läkemedelsföretagen att hitta mötesplatser för kunskapsutbyte om nya läkemedel, och även om nya indikationer för befintliga läkemedel.

– Det här ska ses som ett komplement till de hearings som läkemedelskommittén håller några gånger per år. Det är också ett bra sätt att skapa förtroende mellan oss. Kommittén får träffa våra experter och vi får träffa deras inom samma område, sade Christina Karlsson.

Ett av företagen på plats var Celgene, som framför allt är verksamt inom cancerområdet. Sarah Friberg, chef för Market Access, menade att alla möten som öppnar upp för samtal är mycket viktiga och bra eftersom alltmer komplicerade behandlingar och gemensamma utmaningar kräver att alla aktörer jobbar nära:

Sarah Friberg, chef för Market Access, Celgene.
Sarah Friberg, chef för Market Access, Celgene.

– Vi skulle gärna vilja ha mer tid än tio minuter för att få möjlighet till en längre dialog, men det går förstås inte att lösa på en enda dag. Däremot upplever vi att vi hinner dra det viktigaste och sedan kan man fortsätta med en djupare dialog senare. Just möten med expertråden är viktiga. De måste ha bra information och kunskap för att kunna ge råd till landstinget på ett bra sätt, sade Sarah Friberg.

– Vi vill ju alla, inte minst för patientens skull, att läkemedelsutvecklingen ska gå så fort som möjligt, och när beslut ska fattas är ibland informationen begränsad. All medicinsk information är kanske inte ens publicerad vid beslutstillfället vilket kan göra det svårt för expertråden att få en fullständig bild. Vi måste därför ha ett nära samarbete och informationsutbyte, sade Sarah Friberg.

Såväl representanter för företagen som expertråden deltar i en gemensam utvärdering av dagen. Utifrån resultat i denna kommer parterna att bestämma sig för om det ska bli en återkommande mötesform, och vilka justeringar som kan behövas.