Regeringens nya life science-strategi presenterades gemensamt av utbildningsminister Johan Pehrson, energi- och näringsminister Ebba Busch, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och socialminister Jakob Forssmed. Ett tecken på att life science-sektorn är en viktig fråga för regeringen, enligt Ebba Busch.

Den svenska life science-sektorn spelar en central roll för landets ekonomi och samhälle med nära 10 procent av Sveriges export, konstaterade energi- och näringsminister Ebba Busch (kd) när den uppdaterade strategin från 2019 presenterades. Målsättningen är att stärka svensk konkurrenskraft. Men, betonade hon, sektorn är inte bara viktig för Sveriges ekonomi utan handlar också om att förbättra, förlänga och rädda fler människors liv.

– Det är ytterst det detta handlar om, sade hon.

Den nya strategin presenterades i närvaro av fyra ministrar varav två partiledare; förutom Ebba Busch också utbildningsminister Johan Pehrson (L), socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) – något som visar att life science-området är en prioriterad fråga för regeringen, framhöll näringsministern.

Nya målsättningar

Liksom den tidigare versionen från 2019 innehåller strategin åtta prioriterade områden som kompletterats med nya målsättningar. Bland annat betonas satsningen på ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar och en utökad nordisk samverkan för att öka konkurrenskraften internationellt.  Hälsodata ska vara tillgängligt i hela vårdkedjan och för all vård, och användas i större utsträckning i forskning och innovation.

Såväl strategin som närvarande ministrar betonar vikten av att precisionshälsa och avancerade terapier ska erbjudas jämställt och jämlikt, i alla delar av landet. Likaså ska fler patienter erbjudas möjlighet att delta oavsett vårdform och var i landet de bor.

Måste bli klinisk vardag

Här finns en stor utmaning, konstaterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, som slog fast att det behövs system som gör innovationer inom life science till klinisk vardag i hela landet så att patienter i hela hälso- och sjukvården får del av nya terapier.

Kliniska prövningar är en förutsättning för att patienter tidigt ska få tillgång till innovativa läkemedel och medicinsktekniska produkter, och regeringens mål är att väsentligt öka antalet kliniska prövningar i Sverige.  Här är det helt avgörande att regionerna och andra vårdgivare skapar förutsättningar för vårdpersonal i alla delar av vården att kombinera kliniskt arbete och forskning.

Vill attrahera med skattelättnader

Forskning och utveckling inom life science-området kräver tillgång till forskningsinfrastruktur av hög kvalitet, menade utbildningsminister Johan Pehrson.

– Vi behöver se till att Sverige attraherar vassa forskare i Europa och resten av världen att komma till Sverige och forska. Vi ska vara ett välkomnande land för internationella talanger och kompetenser. Det krävs att svenska arbetsgivare inom life science-sektorn har förutsättningar att attrahera och behålla kompetensen inom sina specialistområden, sade han.

Sofia Wallström
Sofia Wallström

Som ett led i detta beslutade regeringen nyligen om ett tilläggsdirektiv till den utredning som har i uppgift att se över hur skattereglerna kan gynna företag och anställda som jobbar med forskning och utveckling.

Sofia Wallström, vd för Lif, tycker att det är positivt att regeringen uttrycker en ambition om att Sverige ska bli mer attraktivt för forskningsinvesteringar.

– Det är glädjande att regeringen gör den här uppdateringen och visar hur viktig den här frågan är för Sverige och för företagen också. Det är positivt att man lyfter fram att Sverige vill attrahera ökade investeringar från företagen, och att skatteincitamenten för forskning ska förbättras. Det kommer att ha effekt, det är jag säker på, säger hon.

Emelie Antoni
Emelie Antoni

Men, tillägger Sofia Wallström:

– Ett nödvändigt instrument för att attrahera investeringarna är tidig användning av nya läkemedel. I strategin saknar vi den kopplingen och ser behov av komplettering för att ge förutsättningar för fortsatt forskning under ett läkemedels hela livslängd.

Viktigt stå sig i konkurrensen

Den nya strategin innebär ett viktigt avstamp för regionernas fortsatta arbete, konstaterade Håkan Sandahl, regiondirektör i Västra Götalandsregionen som tillsammans med Emelie Antoni från Astra Zeneca och KI:s rektor Annika Östman Wernerson deltog i ett panelsamtal efter presentationen. De tre ingår i regeringens rådgivande grupp inom life science.

Annika Östman Wernerson
Annika Östman Wernerson

– Konkurrensen är stenhård kring att få investeringar till Sverige så det är oerhört viktigt att fortsätta utvecklingen i de områden där Sverige kan vara världsledande. Och att vi gemensamt ser till att lyfta Sveriges styrkor, sade Emelie Antoni, Sverigechef för AstraZeneca och styrelseordförande i Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Annika Östman Wernerson gladdes åt att regeringen lyfter behovet av att integrera forskning och innovation i vården. För det krävs möjlighet för vårdpersonal att kunna forska på arbetstid.

– Vi måste ha forskande vårdpersonal och skapa karriärvägar för dem som vill jobba så, kommenterade hon.