Vi menar att man inte kan förkorta dataskyddstiden för nya läkemedel. Vi vill behålla 8 år, säger Acko Ankarberg Johansson i en intervju för Life-time..

Efter att EU-parlamentets utskott ENVI i veckan enats om en kompromiss kring EU-kommissionens omfattande revideringsförslag av läkemedelslagstiftningen, pharma package, riktas nu blickarna mot förhandlingar i Europeiska rådet mellan medlemsländernas regeringar. Det belgiska ordförandeskapet har tillsatt ett stort antal rådsarbetsgrupper där möte och förhandlingar sker varje vecka.

Efter påsk kommer förhandlingar att påbörjas kring de delar av lagförslagen som varit mest omdiskuterade och som läkemedelsbranschen varit starkt kritiskt till – incitament för företag att forska och utveckla nya läkemedel i Europa. Framför allt förslaget att korta dataskyddstiden för nya läkemedel från 8 till 6 år har väckt kritik. Här kan många och långa förhandlingar förväntas i rådet och länderna står i dagsläget långt ifrån varandra.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson säger i en intervju för Life-time att de övergripande målen med kommissionens lagförslag är viktiga, men samtidigt att det samlade förslaget inte leder till det man hoppats, mer jämlik tillgång till läkemedel och bättre incitament för investeringar i Europa. Sverige säger klart nej till kortare dataskyddstid, vilket får ses som en tydlig positionering inför fortsatta rådsförhandlingar:

­– Vi måste se till att lagstiftningen faktiskt leder till bättre tillgång till läkemedel, men också att Europa är konkurrenskraftigt och det är vi inte i dag. Företagen investerar inte, gör inte kliniska prövningar, sätter inte sina produkter på marknaden på samma sätt som man gör i andra delar av världen. Konkurrenskraftsfrågan är viktig för oss och en av de frågor som behöver förändras rör reglerna om dataskyddstid. Vi menar att man inte kan försämra dataskyddet, vilket ju kommissionen föreslår. Vi vill behålla tiden 8 år, säger Acko Ankarberg Johansson.

– Jag förstår att kommissionen menar att det sammantagna paketet ändå skulle leda till en förbättring. Men min uppfattning är att det inte gör det i nuvarande ordning utan det måste förändras. Vi måste dels behålla dataskyddsreglerna som de är idag, men det behövs även andra åtgärder som leder till att vi ökar EUs konkurrenskraft. En del av läkemedelsbristen idag beror på att vi inte är attraktiva i Europa jämfört med USA och Asien.

Hur starkt är stödet bland medlemsländerna för Sveriges position kring dataskyddstid?

– Jag tänker återkomma till det när vi lyssnat in varandra. Jag vill också ge alla länder en chans att byta position om man inte har hamnat rätt. Från svensk sida kommer vi fortsätta arbetet med att påverka våra europeiska kollegor. Ska vi lyckas med att ge våra patienter de läkemedel de behöver måste Europa vara konkurrenskraftigt, och en del av EU-kommissionens förslag leder inte till det. Nu är det viktigt att vi får med oss så många länder som möjligt så vi får en majoritet för bättre konkurrenskraft, säger Acko Ankarberg Johansson.

Hur viktig är den här lagstiftningen för Sverige och för regeringen?

– Den är mycket viktig. Utan läkemedel fungerar inte hälso- och sjukvården. De återkommande läkemedelsbrister vi ser hänger ju delvis ihop med frågan att vi inte är konkurrenskraftiga. Företagen måste vilja ha sin verksamhet i Europa, vilja sätta produkter på marknaden och genomföra kliniska prövningar här. När man inte gör det i tillräcklig omfattning får vi problem.

Vilka delar av lagförslaget blir svårast att komma överens om?

– Det vet jag inte. Man började förhandlingarna kring bristsituationer, men andra delar är inte påbörjade så det kan jag inte uttala mig om. Vi är verkligen bara i början på en väldigt lång process och just nu är det bristsituation som diskuteras. Vi är fortfarande inne i ett skede där vi behöver vara överens om vad olika ord betyder. Den senaste veckan har vi haft en diskussion om vad ordet "shortage" betyder. Varje gång vi förhandlar om någonting i rådsarbetsgrupper så sker det utifrån att vi först ska vara överens om vad orden betyder. Vi är i ett viktigt skede där alla frågor just nu ligger på bordet.

Det pratas om att en trilog, förhandlingar mellan rådet, parlamentet och kommissionen kan starta till hösten. Hur ser du på tidslinjen?

– Jag är väldigt glad över att belgiska ordförandeskapet har hög hastighet, det är ett eller två möten i veckan. Men jag skulle inte våga gissa på en trilog till hösten, säger Acko Ankarberg Johansson.