När det svenska EU-ordförandeskapet avslutades med en stor internationell life science-konferens på Karolinska Institutet arrangerade Lif toppmötet som ett sidoevent. På plats fanns näringsminister Ebba Busch, ett tiotal Europachefer för de stora läkemedelsföretagen, EU-kommissionen och branschföreträdare.

Fokus för högnivåmötet var det omfattande förslag till ny läkemedelslagstiftning för EU som i slutet av april lades fram av EU-kommissionen. Centralt i förslaget är att försöka förena två olika perspektiv, dels att få en mer jämlik tillgång till nya läkemedel mellan medlemsstaterna, dels att ge incitament som stärker Europas konkurrenskraft inom läkemedelsområdet. För att åstadkomma detta föreslår kommissionen både piska och morot. Den generella dataskyddstiden, som utgör en del av de immateriella rättigheterna, minskas från åtta till sex år. Företaget återfår dock dataskyddstiden om det nya läkemedlet lanseras och tillhandahålls i alla 27 medlemsländer inom två år efter att det godkänts.

Läkemedelsbranschen är starkt kritisk till detta upplägg. En minskad dataskyddstid är negativt för investeringar i forskning och utveckling, och risken är att Europa halkar ännu längre efter USA.

Spelregler för decennier framåt

På väg in till mötet menade Lars Fruergaard Jörgensen, koncernchef för Novo Nordisk och vice ordförande för branschorganisationen EFPIA, att den kommande lagstiftningen sätter spelregler för företagen för decennier framåt, och att det därför är mycket viktigt att få till ett regelverk som uppmuntrar fortsatt innovation i Europa. Han såg det också som att förståelsen ökar i flera medlemsländer för att lagförslaget i vissa delar är problematiskt.

– Vi stödjer förstås bättre tillgång till läkemedel för patienterna, och vi inom branschen har flera bra förslag för hur alla européer kan få tillgång till innovativa läkemedel. Men EU-kommissionens förslag att koppla det till dataskyddet är fel väg, sade Lars Fruergaard Jörgensen till Life-time.

Heike Prinz, chef för Bayer inom EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika), menade att en modernisering av läkemedelslagstiftningen är viktig utifrån de stora vetenskapliga och tekniska framsteg som skett.

– Vi har nu en unik möjlighet att verkligen framtidssäkra life science-industrin i Europa och göra oss konkurrenskraftiga gentemot andra regioner i världen, sade Heike Prinz.

Konstruktivt toppmöte

Efteråt sammanfattade flera deltagare att mötet hade varit såväl positivt som konstruktivt. Niclas Jacobsson, departementsråd på Socialdepartementet, sade att flera konkreta förslag lagts fram av branschen.

­– Det är viktigt för oss och för andra regeringar att lyssna till det som aktörerna ser som stora utmaningar och att se hur vi kan hitta gemensamma lösningar, sade Niclas Jacobsson till Life-time.