Det bilaterala avtalet om forskningssamverkan inom cancer signerades av Andrea Palm, USAs vice hälsominister, och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Avtalet bygger på ett samarbetsavtal som länderna slöt 2016 och undertecknades av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Andrea Palm, USAs vice hälsominister vid en konferens på svenska ambassaden i Washington i veckan.

Syftet är att främja utbytet av forskningsresultat som leder till att stärka hela sjukvårdskedjan för cancerpatienter.

– Både Sverige och USA är ledande inom medicinsk forskning med en stark innovations- och life science-sektor. Tillsammans bidrar vi båda till den globala kampen mot cancer, säger Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

Svensk delegation av forskare och företag

Med på resan är även en svensk delegation av forskare, kliniskt verksamma och företrädare för svenska företag. Avtalet innebär en stor möjlighet att koppla på internationell samverkan i implementeringen av ny kunskap i samband med att den svenska cancerstrategin uppdateras, menar Jenni Nordborg, chef för internationella relationer på Lif.

Hon beskriver det varma mottagandet som mötte den svenska delegationen och många som deltog i konferensen lyfte vikten av samverkan.

– En av de delarna som verkligen betonas från den amerikanska sidan är det arbetssätt vi har i Sverige med precisionsmedicin med genetisk diagnostik och Genomic Medicine Sweden. Och man lyfter de unika möjligheter som vi har, med våra fantastiska register och datahubbar; att vi inte bara samlar data och information utan att vi också använder den i klinisk vardag för alla patienter inom olika grupper. Det väcker stort intresse, säger Jenni Nordborg.

Ska stärka forskningssamarbete

Avtalet ska stärka samarbetet mellan olika forskningsinstitutioner och lärosäten och öka kontakterna mellan Sverige och USA. Det knyter också an till EU:s cancerplan för att förebygga och vårda cancer.

Ett resultat av det tidigare avtalet är grundandet av Cancer Moonshot Lund Center vid Lunds universitet, där det bedrivs forskning tillsammans med lärosäten, sjukhus och kliniska center i USA och andra länder.

– Det är glädjande att Sverige och svensk forskning och life science har deltagit i Cancer Moonshot sedan starten och vi avser att fortsätta delta i den globala kampen mot cancer. Forskning på det här området tar lång tid, och jag är glad att vi genom avtalet säkerställer kontinuitet i samarbetet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Ett uppföljande möte ska hållas i Sverige nästa år.