Vinnova har fått i uppdrag att etablera ett nationellt innovationskluster för ATMP, avancerade terapier.

– Ett nytt innovationskluster med just den inriktning som regeringen valt kommer att bli en viktig beståndsdel i byggandet av hela det precisionsmedicinska systemet, säger Frida Lundmark, sakkunnig i policyfrågor vid Lif.

Frida Lundmark
Frida Lundmark

Statens innovationsmyndighet Vinnova får regeringsuppdraget att etablera det nya klustret. Inriktningen är att det ska fungera som en nationell resurs och kompetensnod som stärker företag i hela Sverige.

– Svenska företags förmåga att utveckla, använda sig av och exportera ny teknik och nya innovationer är grundläggande för utvecklingen av vårt näringsliv och vårt samhälle. Den förmågan behöver stärkas så att företag kan fortsätta utvecklas och växa i Sverige. Regeringen vill vara en aktiv partner i det arbetet – därför är det här uppdraget ett viktigt steg framåt, säger näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Ska nyttiggöra forskningsresultat

Innovationsklustret ska nyttiggöra forskningsresultat från universitet och högskolor samt hälso- och sjukvården. Klustret ska även stödja tillväxten av nya företag och kunna bevilja kommersialiseringsstöd till företag av alla storlekar.

Ebba Busch
Ebba Busch

Regeringen lyfter fram etableringen som ett komplement till tidigare satsningar inom precisionsmedicin och en hörnsten i arbetet för att nå målet att vara internationellt ledande inom avancerade terapier till 2030.

Lif – som drivit frågan tillsammans med andra aktörer i ett tidigare arbete med en färdplan för precisionsmedicin – instämmer i regeringens analys

– Det har kommit tydliga signaler att det saknas produktionskapacitet för både små och stora företag som vill ta vidare forskningsidéer hela vägen till kommersialisering. Det är naturligtvis viktigt ur ett konkurrens- och attraktionsperspektiv att man kan erbjuda hela kedjan. Med flera existerade innovationshubbar blir den nya satsningen en del av ett mer heltäckande life science-system – något som är mycket välkommet, konstaterar Frida Lundmark.

Glädjande satsning

Lars Hammarström, direktör med ansvar för hälsa och life science på Vinnova, säger i en kommentar att det glädjande att regeringen vill satsa på kommersialisering av avancerade läkemedel.

– En bred skara aktörer inom näringslivet, akademin, hälso- och sjukvården samt offentlig sektor, har under flera år drivit utveckling av svenska förmågor inom avancerade terapier. Det är tack vare bred och uthålliga samverkan inom life science-sektorn som Sverige nu har goda förutsättningar att nästa steg i resan, säger Lars Hammarström.

Lars Hammarström
Lars Hammarström

Han tillägger att det nya innovationsklustret blir ett värdefullt och efterlängtat komplement till flera tidigare Vinnovasatsningar, bland dem Cytiva Testa Center i Uppsala som testbädd för biologiska läkemedel, innovationshubben för produktion av avancerade läkemedel och vaccin vid NorthX Biologics i Matfors samt innovationsmiljön ATMP2030.

– Idag förläggs alltför mycket av svenska företags utvecklingsaktiviteter utomlands, vilket gör att vi tappar både investeringar och kompetensutveckling i landet.  Det är därför av yttersta vikt att Sverige stärker sin kapacitet för företag att starta och växa här på hemmaplan, samtidigt som de fortsätter verka med sikte på en internationell marknad, säger Lars Hammarström.

Lif betonar värdet av att det nya innovationsklustret tar tillvara innovationskraft från både akademisk forskning och näringslivet.

– Miljön kommer att fungera allra bäst om den främjar samverkan mellan olika aktörer och inte minst också olika företag, säger Frida Lundmark.

– Alla de satsning som görs och tangerar området för ett kommande innovationskluster, exempelvis innovationshubben i Matfors och Testa center i Uppsala, spelar alla olika roller i ett system. Så det gäller att få tydliga strukturer så att initiativen hänger samman och att företag och forskargrupper kan röra sig inom hela systemet.